Ruska kultura in tradicija

Babica, ki je osvojila svet

V začetku je bila igrača precej draga, zato so jo kupovali le zbiralci umetnin. Običajno se v veliki babuški skriva pet manjših, a število je lahko tudi večje, vse do 12.

Breza – rusko nacionalno drevo

Brezo opeva več ljudskih pesmi. Med njimi je najbolj znana Na polju je stala breza (Во поле берёза стояла), ki opisuje poročne običaje, povezane z brezo.

Dan žena v Rusiji

Osmi marec je v Rusiji dela prost dan. Ženske vseh starosti so na ta dan deležne posebne pozornosti ter od prijateljev, partnerjev, sorodnikov in sodelavcev prejemajo različna darila.

Darila iz Rusije

Čeburaška, ki jo je ustvaril ruski otroški pisatelj Eduard Uspenski, je zelo popularen lik v ruskih otroških knjigah in risankah.

Dedek Mraz

Po nekaterih virih naj bi Dedek Mraz predstavljal slovanskega zimskega čarovnika, v drugih virih pa ga pogani imenujejo Varun in je simbol kaosa, smrti in teme.

Kako je Rusija dobila ime?

Naslednja teorija je precej poetična. Beseda Rus naj bi izhajala iz latinske besede ross, ki pomeni rdeč.

Komedije v ruščini

Ruske komedije so pravi oddih od zahodne produkcije, prijeten čar pa daje filmom tudi to, da so večinoma prosto dostopni na spletu.

Kultne ruske pesmi

Vsem dobro znana Katjuša je svetovno prepoznavnost pridobila šele po drugi svetovni vojni, in sicer po zaslugi ruskega raketometa s poljudnim poimenovanjem katjuša.

Klub smešnih in domiselnih

Za predah od slovnice ima ruska televizija ravno pravo humoristično oddajo, povsod poznano s kratico KVN (КВН), v daljši obliki pa kot Klub smešnih in domiselnih.

Maslenica – ruski pust

Rusi na maslenico pečejo in jedo palačinke, ker imajo te okroglo obliko in spominjajo na sonce.

Obnašanje turistov v Rusiji

Rusom se zdi neobičajno, neprijetno in čudno, če se jim tujec na ulici nasmehne. Če ne želite dobiti kakšnega mrkega pogleda, se nasmihanju neznancem na ulici raje izognite.

Poroka po rusko

Nevesta prejme dolg spisek jedi, med katerimi mora določiti ženinove najljubše. Če nalogo dobro opravi, je nagrajena s knjigo receptov in deležna taščine simpatije.

Odnos do ljubezni in zakona v carski Rusiji

Zveza med moškim in žensko je bila v carski Rusiji 19. stoletja redko srečna, največkrat je bila žalostna in tragična.

Rusija in pravljična bitja

Buratino je neke vrste ruski Ostržek. Lik Buratina je popularen že vse od Sovjetske zveze. Leta 1936 ga je ustvaril ruski pisatelj Aleksej Tolstoj, ki naj bi kot otrok izgubil knjigo o Ostržku.

Rusija in rdeča barva

V času Sovjetske zveze je rdeča postala del vsakdanjega življenja. Otroci so na primer morali v šoli nositi rdeče šale. V popularni kulturi pa so bili ruski komunisti in sovjeti imenovani kar rdeči.

Ruske filmske mojstrovine

Priporočamo, da tečaj ruščine dopolnite z učenjem ruščine prek filmov. Iz množice dobrih filmov smo izbrali tri, ki bodo navdušili vse rusofile.

Ruski literati z izjemnimi osebnostmi

Manj znano je, da ima Aleksander Puškin, ki velja za pravi simbol ruskega naroda, tudi črnske korenine. Njegov praded po materini strani je bil namreč Afričan Abram Petrovič Hanibal.

Ruske pravljice

Z bogatim besediščem so pravljice lahko zanimiv učni material tudi za odraslega bralca, ki se želi spoznati z rusko kulturo.

Ruski spominki

Poleg tradicionalnih matriošk je dandanes možno kupiti tudi take z obrazom Lenina, Georgea Busha ali Baracka Obame.

 

Razkošni sanktpeterburški Ermitaž

Ermitaž je poseben tudi zaradi svojih čuvajev. Čuvajem v človeški podobi namreč pomaga kar 60 mačk, ki pridno odganjajo miši in podgane.

Ruski umetniki

Poznate Mihaila Bulgakova, Kazimira Maleviča ali Andreja Zvjaginceva? Preberite si članek o znanih ruskih umetnikih z različnih področij – vse od književnosti do likovne umetnosti.

Ruske risanke

Naredite si učenje ruščine zabavno – z gledanjem kultnih ruskih risanke мультфильмы ali мультики, ki so običajno kratke in tako primerne za premor med delom.

 

Ruski zimski festival

Tečaj ruščine je namenjen tudi spoznavanju ruske kulture. Čeprav prirejajo zimske festivale tudi v nekaterih drugih ruskih mestih, je moskovski zimski festival najbolj poznan in obiskan.

Ruski šanson

Ruski šanson se je začel oblikovati na podlagi pesmi, ki so jih pisali taboriščniki še v ruskem imperiju. Tradicija se je ohranila vse do zapornikov iz Stalinovega obdobja.

Svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji

Veliki finale bo na moskovskem stadionu Lužnjiki, ki sprejme kar 81.000 ljudi. Svetovno znani stadion je gostil že številne pomembne športne dogodke.

Svetovno znane ruske knjige

Ruščina je jezik, v katerem je napisanih veliko splošno znanih in legendarnih književnih del. Izmed množice kakovostnih ruskih del smo izbrali tri svetovno znane knjige.

Šah po rusko

Prvi sovjetski uradni svetovni prvak v šahu je leta 1948 postal Mihail Botvinik, sledili pa mu je cela vrsta ruskih in sovjetskih šampionov, kot so Anatolij Karpov, Gari Kasparov in Boris Spaski.

Učenje ruščine prek ruskih serij

Za najbolj gledano televizijsko serijo v Rusiji velja zgodovinska pripoved o eni izmed najbolj znanih ruskih zgodovinskih osebnosti – cesarici Katarini Veliki.

Uradni ruski simboli

Zanimivo je, da Rusija dolgo časa ni imela himne. Vse do leta 1816, ko je dobila prvo himno – Molitve Rusov, so se v ta namen uporabljale cerkvene himne in vojaške koračnice.

Vasilij Kandinski – veliki ruski umetnik

Na začetku svoje kariere Kandinski s svojimi abstraktnimi slikami ni bil dobro sprejet. Na neki razstavi v Münchnu leta 1910 so ga kritiki označili za norca, ki naj bi slikal pod vplivom prepovedanih substanc.

Z ušanko na mraz

Ruska ušesa so pod ušanko zaščitena tudi v najhujšem mrazu, ko se temperatura spusti 40 stopinj Celzija pod ničlo in še niže.