Ruska kultura in tradicija

Za vas smo pripravili nekaj kulturnih zanimivosti o rusko govorečih državah, na primer o Rusiji in rdeči barvi, ruskih pravljicah ter o znanih ruskih umetnikih, npr. Vasiliju Kandinskemu.

Več informacij pa si lahko preberete tudi o zanimivih ruskih TV-serijah in ruskih filmskih mojstrovinah, katerimi boste izboljšali svoje znanje ruščine.

Babica, ki je osvojila svet

V začetku je bila igrača precej draga, zato so jo kupovali le zbiralci umetnin. Običajno se v veliki babuški skriva pet manjših, a število je lahko tudi večje, vse do 12. Preberite več.

 

Breza – rusko nacionalno drevo

Brezo opeva več ljudskih pesmi. Med njimi je najbolj znana Na polju je stala breza (Во поле берёза стояла), ki opisuje poročne običaje, povezane z brezo. Preberite več.

 

Dan žena v Rusiji

Osmi marec je v Rusiji dela prost dan. Ženske so na ta dan deležne posebne pozornosti ter od prijateljev, partnerjev, sorodnikov in sodelavcev prejemajo različna darila. Preberite več.

 

Darila iz Rusije

Čeburaška, ki jo je ustvaril ruski otroški pisatelj Eduard Uspenski, je zelo popularen lik v ruskih otroških knjigah in risankah. Preberite več.

 

Dedek Mraz

Po nekaterih virih naj bi Dedek Mraz predstavljal slovanskega zimskega čarovnika, v drugih virih pa ga pogani imenujejo Varun in je simbol kaosa, smrti in teme. Preberite več.

 

Igre ruskih otrok

Otroci se primejo za roke in se ob petju pesmi premikajo v krogu. Eden od otrok ostane na sredini in se poskuša izmuzniti. Ko mu to uspe, se pridruži krogu. Preberite več.

 

Kako je Rusija dobila ime?

Naslednja teorija je precej poetična. Beseda Rus naj bi izhajala iz latinske besede ross, ki pomeni rdeč. Preberite več.

 

Klub smešnih in domiselnih

Za predah od slovnice ima ruska televizija ravno pravo humoristično oddajo, povsod poznano s kratico KVN (КВН), v daljši obliki pa kot Klub smešnih in domiselnih. Preberite več.

 

Komedije v ruščini

Ruske komedije so pravi oddih od zahodne produkcije, prijeten čar pa daje filmom tudi to, da so večinoma prosto dostopni na spletu. Preberite več.

 

Kultne ruske pesmi

Vsem dobro znana Katjuša je svetovno prepoznavnost pridobila šele po drugi svetovni vojni, in sicer po zaslugi ruskega raketometa s poljudnim poimenovanjem katjuša. Preberite več.

 

Ljubezen in zakon v carski Rusiji

Zveza med moškim in žensko je bila v carski Rusiji 19. stoletja redko srečna, največkrat je bila žalostna in tragična. Preberite več.

 

Maslenica – ruski pust

Rusi na maslenico pečejo in jedo palačinke, ker imajo te okroglo obliko in spominjajo na sonce. Že pred stoletji so verjeli, da jim bodo prinesle v življenje toploto in sonce. Preberite več.

 

Navade ruskega poslovnega sveta

Poslovne vizitke so obvezna praksa. Za lažje razumevanje in predvsem za boljši vtis lahko podatke na eni strani vizitke zapišete v cirilici. Preberite več.

 

Neobičajna zdravila ruskih kmetov

Urin so ruski kmetje uporabljali pri opeklinah in odprtih ranah. Najboljši za celjenje naj bi bil dojenčkov, otroški urin pa so pili tudi, če so imeli velike modrice … Preberite več.

 

Neobičajne prepovedi v carski Rusiji

Uživanje kravjega mesa je bilo v Rusiji nezaželeno. Glede na primanjkljaj hrane se je klanje krav, ki dajejo mleko, Rusom zdela prava norost. Preberite več.

 

Obnašanje turistov v Rusiji

Rusom se zdi neobičajno, neprijetno in čudno, če se jim tujec na ulici nasmehne. Če ne želite dobiti kakšnega mrkega pogleda, se nasmihanju neznancem na ulici raje izognite. Preberite več.

 

Poroka po rusko

Nevesta prejme dolg spisek jedi, med katerimi mora določiti ženinove najljubše. Če nalogo dobro opravi, je nagrajena s knjigo receptov in deležna taščine simpatije. Preberite več.

 

Razkošni sanktpeterburški Ermitaž

Ermitaž je poseben tudi zaradi svojih čuvajev. Čuvajem v človeški podobi namreč pomaga kar 60 mačk, ki pridno odganjajo miši in podgane. Preberite več.

 

Rusija in božič

Ob jedi pijejo posebne vrste kompot vzvar iz suhega sadja ali jagod z medom. Po večerji se odpravijo v cerkev ali pa ostanejo doma ter si izmenjajo darila in si voščijo. Preberite več.

 

Rusija in glasbeni festivali

Festival Usadba je namenjen ljubiteljem jazza, bluesa, funka in bolj umirjenega, počasnega rocka. Velja za najbolj priznan festival te vrste v Rusiji. Preberite več.

 

Rusija in medved

V 17. stoletju so v mestu Smorgon ustanovili medvedjo akademijo, v kateri so dresirali medvede za nastopanje v cirkusih. Preberite več.

 

Rusija in nenavadne turistične aktivnosti, 1. del

Aktivnost je še posebej zanima za mestne ljudi, ki nimajo veliko stika s kmečkim življenjem. Ruske »turistične« kmetije ležijo v predmestnih vaseh. Preberite več.

 

Rusija in njeno poimenovanje

Moskovski veliki princ Ivan Veliki se je kot prvi oklical za carja. Med njegovim vladanjem v poznem 15. in zgodnjem 16. stoletju se je oblikovala ruska država. Preberite več.

 

Rusija in pomembne bitke

Ruska vojska je zaslovela po poltavski bitki in Rusijo so začeli dojemati kot imperij. Peter I. se je za imperatorja razglasil leta 1721, po uradnem koncu vojne. Preberite več.

 

Rusija in pravljična bitja

Lik Buratina je popularen že vse od Sovjetske zveze. Leta 1936 ga je ustvaril ruski pisatelj Aleksej Tolstoj, ki naj bi kot otrok izgubil knjigo o Ostržku. Preberite več.

 

Rusija in rdeča barva

V času Sovjetske zveze je bila rdeča del vsakdanjega življenja. Otroci so morali v šoli nositi rdeče šale. V popularni kulturi pa so bili ruski komunisti in sovjeti imenovani kar rdeči. Preberite več.

 

Rusija in tradicionalna garderoba

Šuba je krzen plašč, ki je v Rusiji še vedno del vsakdanje garderobe v hladnejšem delu leta in velja za enega najbolj značilnih kosov ruske garderobe nasploh. Preberite več.

 

Rusija in velika noč

Paša je tudi v ruski pravoslavni cerkvi največji krščanski praznik, slavju pa se pridružijo še nekristjani. Njen datum se določa glede na lunine mene. Preberite več.

 

Ruske filmske mojstrovine

Priporočamo, da tečaj ruščine dopolnite z učenjem ruščine prek filmov. Iz množice dobrih filmov smo izbrali tri, ki bodo navdušili vse rusofile. Preberite več.

 

Ruske manire

Zdravica »na zdravje«, kot jo uporabljamo pri nas, v Rusiji ni primerna. Rusi namreč rečejo Здоровье takrat, ko sem jih kdo zahvali za hrano. Preberite več.

 

Ruske pravljice

Z bogatim besediščem so pravljice lahko zanimiv učni material tudi za odraslega bralca, ki se želi spoznati z rusko kulturo. Preberite več.

 

Ruske risanke

Naredite si učenje ruščine zabavno – z gledanjem kultnih ruskih risanke мультфильмы ali мультики, ki so običajno kratke in tako primerne za premor med delom. Preberite več.

 

Ruski šanson

Ruski šanson se je začel oblikovati na podlagi pesmi, ki so jih pisali taboriščniki še v ruskem imperiju. Tradicija se je ohranila vse do zapornikov iz Stalinovega obdobja. Preberite več.

 

Ruski spominki

Poleg tradicionalnih matriošk je dandanes možno kupiti tudi take z obrazom Lenina, Georgea Busha ali Baracka Obame. Preberite več.

 

Ruski umetniki

Poznate Mihaila Bulgakova, Kazimira Maleviča ali Andreja Zvjaginceva? Preberite si članek o znanih ruskih umetnikih z različnih področij – vse od književnosti do likovne umetnosti.

 

Ruski zimski sejem

Čeprav prirejajo zimske festivale tudi v nekaterih drugih ruskih mestih, je moskovski zimski festival najbolj poznan in obiskan. Preberite več.

 

Šah po rusko

Prvi sovjetski uradni svetovni prvak v šahu je leta 1948 postal Mihail Botvinik, sledili pa mu je cela vrsta ruskih in sovjetskih šampionov, kot so Anatolij Karpov, Gari Kasparov … Preberite več.

 

Slavna ruska balalajka

Prvi zapisi o balalajki so nastali med vladavino Petra Velikega. V knjigi o njegovem življenju je tako zapisano, da je car Peter užival v zvokih bobnov, piščali, balalajk … Preberite več. 

 

Svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji

Veliki finale bo na moskovskem stadionu Lužnjiki, ki sprejme kar 81.000 ljudi. Svetovno znani stadion je gostil že številne pomembne športne dogodke. Preberite več.

 

Svetovno znane ruske knjige

Ruščina je jezik, v katerem je napisanih veliko splošno znanih in legendarnih književnih del. Izmed množice kakovostnih ruskih del smo izbrali tri svetovno znane knjige. Preberite več.

 

Učenje ruščine prek ruskih serij

Za najbolj gledano televizijsko serijo v Rusiji velja zgodovinska pripoved o eni izmed najbolj znanih ruskih zgodovinskih osebnosti – cesarici Katarini Veliki. Preberite več.

 

Uradni ruski simboli

Zanimivo je, da Rusija dolgo časa ni imela himne. Vse do leta 1816, ko je dobila prvo himno – Molitve Rusov, so se v ta namen uporabljale cerkvene himne in vojaške koračnice. Preberite več.

 

Ušanka in mraz

Ruska ušesa so pod ušanko zaščitena tudi v najhujšem mrazu, ko se temperatura spusti 40 stopinj Celzija pod ničlo in še niže. Preberite več.

 

Vasilij Kandinski – veliki ruski umetnik

Na začetku svoje kariere Kandinski s svojimi abstraktnimi slikami ni bil dobro sprejet. Na neki razstavi v Münchnu leta 1910 so ga kritiki označili za norca. Preberite več.