Svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji

Ne le nogometni navdušenci (футбольные болельщики / футбольные фанаты), prav vsi gotovo vemo, da svetovno nogometno prvenstvo (Чемпионат мира по футболу) med 14. 6. in 15. 7. 2018 poteka v Rusiji. Ruščina je velika prednost, če potujete v Rusijo. Veliko Rusov se ne znajde najbolje v angleščini, prav tako je večina napisov v ruskih mestih zgolj v cirilici. Za najbolj zagrete navijače smo zbrali nekaj nogometnih izrazov v ruščini.

Prvič v zgodovini na ruskih tleh!

Čeprav je Rusija gostila že številne svetovno pomembne športne dogodke, bo to prvo svetovno nogometno prvenstvo na ruskih tleh.

Nekaj nogometnih fraz v ruščini

Гол! (Gol) gol
Офф-сайд (Off-sajd); Вне игры (vnje igry) prepovedani položaj
Матч, игра (Matč, igra) tekma, igra
Нарушение (Narušenije) prekršek
Пенальти (Penal’ti) enajstmetrovka
Судью на мыло! (Sud’ju na mylo!) Sodnik je slep!
Грязная игра! (Grjaznaja igra!) Umazana igra!
Красная карточка (Krasnaja kartočka) rdeči karton
Некомандный игрок (Nekomandny igrok) sebičen igralec
Ну и гол! Отличный гол! (Nu i gol! Otličny gol!) Kakšen gol!
Касание рукой! (Kasanije rukoj) igra z roko
Фол! (Fol) Prekršek!
отличная игра (Atličnaja igra) Odlična igra!
Хорошая игра! (Horošaja igra) Dobra igra!
Он симулирует! (On simulirujet) Simulira!

Kdo je volk Zabivaka?

Uradno maskoto (талисман) svetovnega prvenstva, volka (волк) Zabivako, je oblikovala ruska študentka Ekaterina Bočarova. V prevodu Zabivaka pomeni nekdo, ki zabija. Maskoto so izbrali prek ankete na uradni spletni strani FIFE in različnih družbenih omrežjih, kjer je Zabivaka prejel 53 odstotkov glasov.

Spektakel v enajstih mestih

Svetovno prvenstvo se odvija v enajstih mestih (город): Moskva, Sankt Peterburg, Jekaterinburg, Kazan, Samara, Volgograd, Nižji Novgorod, Rostov na Donu, Kaliningrad in Soči.

Veliki finale (финал) pa bo na moskovskem stadionu Lužnjiki, ki sprejme kar 81.000 ljudi. Svetovno znani stadion, pred katerim stoji Leninov spomenik (памятник Ленину), je gostil že številne pomembne športne dogodke, med drugim tudi olimpijske igre leta 1980.

Stadion z zunanjo tribuno

Največ pozornosti pa vzbuja stadion v mestu Jekaterinburg, ki ima zunaj stadiona dodatno tribuno (трибуна). Predpisi namreč določajo, da mora stadion (стадион), ki gosti svetovno nogometno prvenstvo, sprejeti najmanj 35.000 ljudi. Manjkajoče zmogljivosti so preprosto nadomestili z dodatno tribuno, ki stoji zunaj stadiona.

Najdražji stadion na svetu spominja na vesoljsko ladjo

Za najbolj spektakularen pa velja stadion Krestovskij v Sankt Peterburgu, ki spominja na vesoljsko ladjo (космический корабль).  A znan ni le po svoji zanimivi strukturi, temveč tudi kot najdražji na svetu.

Če nameravate obiskati svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji, vam bo ruščina v veliko pomoč.