Ruska kulinarika

Rusija je dežela z mnogimi kulinaričnimi zanimivostmi, zato smo za vas zbrali nekaj tipičnih ruskih jedi in pijač – od kaše, ruskega velikonočnega kolača in ruskega čaja.

 

Boršč

Pripravlja se od tri do šest ur. Lahko se postreže vroč ali hladen, kot samostojna jed ali predjed Pogosto se postreže skupaj s smetano, trdo kuhanim jajcem in pekovskimi izdelki. Preberite več.

 

Francoska ali ruska solata?

Kdo bi si mislil, da solata, pri nas znana kot »francoska«, v resnici izhaja iz Rusije, kjer je znana kot »solata Olivier«, »zimska« ali »mesna«? Preberite več.

 

Kaša

Kaša je v Rusiji ena izmed najcenejših jedi in ne sme manjkati ne pri nobenem obroku. Nič čudnega, da se v Rusiji poje največ kaše v Evropi – kar 15 kilogramov na osebo letno. Preberite več.

 

Kvas, osvežilna in zdravilna pijača

Receptov za kvas je ogromno: z dodatki jabolčnega soka, rozin, rdeče pese, ingverja ali medu. Kvas se dodaja tudi jedem, še največkrat kot začimba v hladno juho. Preberite več.

 

Neobičajne ruske pijače

Mors so kuhali že v srednjem veku, omenjen je celo v Domostroju, znanem priročniku iz 16. stoletja. Danes se pogosto dodaja raznim alkoholnim koktajlom ali pa vodki. Preberite več.

 

Poldnik ali ruska popoldanska malica

Poldnik je ostal značilen obrok v ruskih vrtcih in poletnih mladinskih kampih. Poleg tega je del prehranskega menija v zdraviliščih in bolnišnicah. Preberite več.

 

Priljubljena ruska piva

Žigulevsko je bilo edino pivo, ki so ga proizvajali v času Sovjetske zveze in je še danes eno najbolj priljubljenih na območju celotne vzhodne Evrope. Preberite več.

 

Pravoslavni velikonočni kolač

Na kolač, simbol velikonočne pokore, v nekaterih družinah vtisnjeno začetnici XB (Kristus je vstal). Bela sladka glazura na vrhu kolača predstavlja zasneženo cerkveno kupolo. Preberite več.

 

Praznična miza po rusko

Pri nas je gos običajna jed za martinovo, medtem ko v Rusiji gos raje postrežejo za božič. Tradicija izvira iz preteklosti: gosi, purani in race so bili včasih v Rusiji dragi. Preberite več.

 

Razvajanje brbončic z ruskimi dobrotami

Vatruška je kruhovo pecivo okrogle oblike s skutnim nadevom. Rob testa je zavihan navzgor, tako da nas lahko oblika peciva spominja na mini pice. Preberite več.

 

Rusija in hrana ruskih vojakov

Značilna ruska solata vinegret je zaradi pomanjkanja sveže zelenjave odlično nadomestilo standardni solati. Vinegret pripravijo iz kuhane zelenjave. Preberite več.

 

Rusija in kaviar

Najbolj cenjen je kaviar, pridobljen iz jesetrov vrst beluga, oseter in sevruga. Ti kaviarji so črne ali temno modre barve, lahko tudi sive. Preberite več.

 

Rusija in legendarne torte

Torta iz plasti testenin, namočenih v sladko kremo, je bila prvič predstavljena leta 1912, ko so v Rusiji zaznamovali stoto obletnico zmage nad Napoleonom. Preberite več.

 

Rusija in neobičajne jedi

V vročih poletnih dneh se na ruskih mizah najpogosteje pojavi mrzla juha z imenom okroška. Gre za mešanico drobno narezanega krompirja, jajc, redkvice in kumaric.  Preberite več.

 

Ruske pite oz. пироги

Pirog je še dandanes pomembna hrana v ruski kulturi in ga pripravljajo zelo pogosto. To so nekakšni zavitki, v katerih so različni nadevi – meso, zelje, krompir, jagode itd. Preberite več.

 

Ruski čaj

V Sovjetski zvezi so se s čajem borili proti alkoholizmu – medtem ko je bil alkohol prepovedan, so vojaki in delavci čaj lahko pili brezplačno, od nekdaj pa je najbolj priljubljen črni čaj. Preberite več.

 

Sibirija in zanimive jedi

Medvedje šape moramo naprej marinirati, potem jih cvremo in nazadnje dolgo dušimo. Postreči jih moramo tople, pogosto kot spremljavo k vodki. Preberite več.