Rusija in hrana ruskih vojakov

Učenje ruščine je lahko zelo zabavno in ne pomeni le učenja ruske slovnice, ampak tudi spoznavanje zanimivosti o prečudoviti Rusiji. Ruska vojska velja za eno najmočnejših in najvplivnejših na svetu. Kakšen pa je običajen obrok ruskega vojaka?

Kaša s klobaso in jajca s kruhom

Najbolj pogosta zajtrka, ki ju dobijo ruski vojaki (солдат), sta ovsena kaša (овсяная каша) s klobaso (колбаса) in jajca (яйца) z nekaj kosi kruha (хлеб). Nekateri kruhu dodajo še malo masla ali kruh popečejo. Zajtrka imata visoko hranilno vrednost, tako da vojake dobro pripravita na naporne vojaške treninge.

Pelmeni

Enkrat ali dvakrat na teden vojakom za zajtrk pripravijo nekoliko drugačen obrok – pelmene s skuto (творог) in kislo smetano (сметана). Takšnega zajtrka so vojaki še posebej veseli. Gre za tradicionalno rusko jed z različnimi polnili, ki so zavita v tanko testo.

Zelenjavna juha

Pogost glavni obrok je hitro pripravljena in enostavna zelenjavna juha (суп). Recept je zelo preprost – krompir (картофель) in proso (пшено) kuhamo od 20 do 25 minut. Čebulo (лук) in korenje (морковь) popražimo na sončničnem olju in dodamo konzervirano meso. Na koncu vse sestavine preprosto zmešamo in zalijemo z vodo.

Zelje

V ruski vojski je najbolj pogosta priloga klobasi ali drugim vrstam mesa zelje (капуста). Prav vsak ruski vojak bo verjetno potrdil, da je med služenjem vojaškega roka zelje užival v velikih količinah.

Vinegret

Značilna ruska solata vinegret je zaradi pomanjkanja sveže zelenjave (овощи) odlično nadomestilo standardni solati. Vinegret pripravijo iz kuhane zelenjave, kot so krompir, pesa, korenje, grah in kumarice; začinijo jo s sončničnim oljem (масло).

Ajda z mesom

Gre za okusen obrok z visoko hranilno vrednostjo, velja pa tudi za zdrav obrok, ki je med vojaki zelo priljubljen.

Ribe

Ruski vojaki običajno večerjajo ribe z različnimi prilogami, kot sta krompir in ajda. 

Priboljški

Za praznike (праздник) lahko ruski vojaki posežejo po nekoliko manj zdravi hrani, kot so košček torte (торт) za veliko noč, palačinke (блины) s kislo smetano v času maslenice in sočne mandarine (мандарин) okrog novega leta.

Učenje ruščine v Linguli poteka skozi pogovor, z učitelji, ki znajo motivirati, in vključuje spoznavanje Rusije na splošno.