O Rusiji

Rusija je največja država na svetu, razprostira se na več kot 17 milijonih kvadratnih kilometrov. Je večnacionalna država, kjer živi vsaj 120 narodov, od katerih je največ Rusov – teh je 82 odstotkov prebivalstva.

Prebivalstvo je razporejeno neenakomerno. Tri četrtine prebivalstva živi v evropskem delu, kjer so najpogosteje poseljena osrednja območja. V Sibiriji je bolj poseljen le pas ob transsibirski železnici.

Bajkalsko jezero

Poznate najgloblje jezero na svetu? Preberite več o Bajkalskem jezeru, kjer raste več kot 1.000 rastlinskih vrst in živi okoli 2.500 živalskih vrst.

Belorusija – nekaj dejstev

Belorusija se lahko pohvali, da ima kar pet Nobelovih nagrajencev. Kot prvi je Nobelovo nagrado leta 1971 za dosežke v ekonomiji dobil Simon Kuznets.

Država presežkov

V Rusiji se nahajajo »pljuča Evrope«, za Amazonskim pragozdom druga največja gozdna površina na svetu.

Kamčatka

Na območju Kamčatke lahko najdemo 160 vulkanov, od tega 29 delujočih. Najbolj poznan je Kronotski, ki velja za enega izmed najlepših vulkanov na svetu.

Kazahstan – ste vedeli?

Znanstveniki menijo, da je prva jablana pred več kot 20 milijoni let zrasla v okolici Almatyja, ki v prevodu pomeni kraj jabolk. V Kazahstanu so divje jablane še danes nekaj povsem običajnega.


Po reki Volgi

Reka Volga teče mimo enajstih od dvajsetih največjih ruskih mest, vse od Tvera, Nižnega Novgoroda, mimo Kazana, Volgograda in nazadnje do Astrahana.

Ruščina in potovanje s transsibirsko železnico

Potovanje s transsibirsko železnico veliko potnikov opisuje kot sanjsko. Transsib, kot ji rečejo Rusi, je mreža železnic, ki povezuje evropski del Rusije s pokrajinami ruskega Daljnega vzhoda in z Japonskim morjem.

Ruščina in transsibirska železnica, drugi del

Pred vami je eno najbolj epskih, fantastičnih in nepozabnih potovanj. Cilj potovanja je Vladivostok, najprometnejše pristaniško mesto v Rusiji, znano tudi po mednarodnem filmskem in jazz festivalu.

Rusija in počitniške destinacije

Letoviško mesto Kislovodsk je zaradi bližine gora, svežega zraka,, luksuznih toplic in mineralnih vrelcev je turistom poznano že od poznega 19. stoletja.

Ruska Aljaska, 1. del

Največjo ameriško zvezno državo, ki obsega 1,7 milijona kvadratnih kilometrov, so Američani od Rusov kupili za takratnih 7,2 milijona ameriških dolarjev v zlatu.

Ruska Aljaska, 2. del

Čeprav se je po ameriškem nakupu Aljaske veliko Rusov vrnilo v Rusijo, je ruski vpliv na Aljaski še danes jasno viden – vse od križev, napisov v cirilici in babušk.

Jakutski konj

Jakutski konj lahko preživi v okolju, kjer temperature dosežejo vse do −70 °C. Pasma je zelo majhna – v povprečju doseže le 150 cm v višino, zato ga večkrat imenujejo kar jakutski poni.

Ukrajina – nekaj dejstev

Za razliko od večine držav po svetu, kjer se poročni prstan nosi na levi roki, Ukrajinci poročni prstan nosijo na desni.

Ruska zima

Rusija, kot jo poznamo danes, se mora za svoj obstoj delno zahvaliti ravno svoji nehvaležno ostri zimi.