O Rusiji

Rusija je največja država na svetu, razprostira se na več kot 17 milijonih kvadratnih kilometrov. Je večnacionalna država, kjer živi vsaj 120 narodov, od katerih je največ Rusov – teh je 82 odstotkov prebivalstva. Prebivalstvo je razporejeno neenakomerno. Tri četrtine prebivalstva živi v evropskem delu, kjer so najpogosteje poseljena osrednja območja. V Sibiriji je bolj poseljen le pas ob transsibirski železnici.

Preberite si še druge zanimivosti o Rusiji, npr. o ruski Aljaski, zanimivih počitniških destinacijah, ter drugih rusko govorečih državah, kot sta Kazahstan ali Belorusija.

Bajkalsko jezero

Poznate najgloblje jezero na svetu? Preberite več o Bajkalskem jezeru, kjer raste več kot 1.000 rastlinskih vrst in živi okoli 2.500 živalskih vrst. Preberite več.

 

Belorusija – nekaj dejstev

Belorusija se lahko pohvali, da ima kar pet Nobelovih nagrajencev. Kot prvi je Nobelovo nagrado leta 1971 za dosežke v ekonomiji dobil Simon Kuznets. Preberite več.

 

Država presežkov

V Rusiji so »pljuča Evrope«, za Amazonskim pragozdom druga največja gozdna površina na svetu. Preberite več.

 

Jakutski konj

Jakutski konj lahko preživi v okolju, kjer temperature dosežejo vse do −70 °C. Pasma v povprečju doseže le 150 cm v višino, zato ga večkrat imenujejo kar jakutski poni. Preberite več.

 

Kako potovati po Rusiji brez dobrega znanja ruščine?

Toplo svetujemo, da si karte za vlak in letalo ter vstopnice za razstave in predstave kupite vnaprej. Zelo verjetno je, da varnostniki in prodajalci ne bodo znali angleško. Preberite več.

 

Kamčatka

Na območju Kamčatke lahko najdemo 160 vulkanov, od tega 29 delujočih. Najbolj poznan je Kronotski, ki velja za enega izmed najlepših vulkanov na svetu. Preberite več.

 

Kazahstan – ste vedeli?

Znanstveniki menijo, da je prva jablana pred več kot 20 milijoni let zrasla v okolici Almatyja. V Kazahstanu so divje jablane še danes nekaj povsem običajnega. Preberite več.

 

Po reki Volgi

Reka Volga teče mimo enajstih od dvajsetih največjih ruskih mest, vse od Tvera, Nižnega Novgoroda, mimo Kazana, Volgograda in nazadnje do Astrahana. Preberite več.

 

Potovanje z moskovsko podzemno železnico

Proge so speljane tako, da se srečajo v središču, razen ene, ki vse preostale proge povezuje v krogu. Ta krožna linija omogoča preprosto menjavanje prog in prečkanje mesta. Preberite več.

 

Ruščina in potovanje s transsibirsko železnico

Transsib, kot ji rečejo Rusi, je mreža železnic, ki povezuje evropski del Rusije s pokrajinami ruskega Daljnega vzhoda in z Japonskim morjem. Preberite več.

 

Ruščina in transsibirska železnica, drugi del

Pred vami je eno najbolj nepozabnih potovanj. Cilj potovanja je Vladivostok, najprometnejše pristaniško mesto v Rusiji, znano tudi po mednarodnem filmskem in jazz festivalu. Preberite več.

 

Rusija in počitniške destinacije

Letoviško mesto Kislovodsk je zaradi bližine gora, svežega zraka,, luksuznih toplic in mineralnih vrelcev je turistom poznano že od poznega 19. stoletja. Preberite več.

 

Ruska Aljaska, 1. del

Največjo ameriško zvezno državo, ki obsega 1,7 milijona kvadratnih kilometrov, so Američani od Rusov kupili za takratnih 7,2 milijona ameriških dolarjev v zlatu. Preberite več.

 

Ruska Aljaska, 2. del

Čeprav se je po ameriškem nakupu Aljaske veliko Rusov vrnilo v Rusijo, je ruski vpliv na Aljaski še danes jasno viden – vse od križev, napisov v cirilici in babušk. Preberite več.

 

Ruska zima

Rusija, kot jo poznamo danes, se mora za svoj obstoj delno zahvaliti ravno svoji nehvaležno ostri zimi. Preberite več.

 

Ukrajina – nekaj dejstev

Za razliko od večine držav po svetu, kjer se poročni prstan nosi na levi roki, Ukrajinci poročni prstan nosijo na desni. Preberite več.