Ruska zima

Učenje ruščine je odlična priložnost za spoznavanje zanimivosti o Rusiji in tudi ruske zgodovine (история). Rusija, kot jo poznamo danes, se mora za svoj obstoj delno zahvaliti ravno svoji nehvaležno ostri zimi (зима).

»General Mraz« v boju proti Švedom, Francozom in Nemcem

Mraz (холод, мороз) je bil eden izmed pomembnih vzrokov za umik vojsk ruskih napadalcev.

  • Prvi znameniti umik se je zgodil med veliko severno vojno pozimi (зимой) leta 1707, ko so Rusijo napadli Švedi. Zima je bila takrat v Evropi tako mrzla, da je zamrznilo celo beneško pristanišče, vojska (войско) švedskega kralja Karla XII. pa se je zaradi mraza skrčila za polovico.
  • Še posebno znamenit je pohod (поход) Napoleona na Rusijo leta 1812. Čeprav je Bonaparte Moskvo osvojil, jo je našel požgano do tal, poleg tega se je njegova vojska v zimi skrčila kar za šestkrat (в шесть раз).
  • Prav tako znan je pohod Hitlerjeve vojske leta 1941. Hitler je načrtoval, da bo Sovjetsko zvezo zavzel tako hitro, da zime še ne bo, tako da njegova vojska sploh ni bila opremljena za zimske razmere.

Zima kot »general« 

Zaradi svoje pomembnosti je zima dobila vzdevek »General Mraz« (Генерал Мороз) in kot taka postala priljubljena »oseba« v političnih karikaturah (карикатура).

Spomladanski sodelavec – »General Blato«

Naj bo zima še tako ostra, pomlad prinaša dodatno neprijetnost: »rasputico« (распутица), pojav, ko spomladi zaradi taljenja snega (таяние снега) neasfaltirane ceste postanejo neprevozne (in jeseni zaradi dežja). Prav te težave so zadržale Napoleonove in Hitlerjeve vojake, zato je zaradi svoje pomembnosti tudi ta pojav dobil svoje »ljubkovalno« ime: »General Blato« (Генерал Грязь).

Učenje ruščine v Linguli je priložnost, da se ne naučite samo ruščine, ampak se seznanite tudi z zgodovino Rusije.