O Rusih

Od Ane do Anuške

Med Rusi lahko s poslušanjem, kako nazivajo drug drugega, sklepamo o njihovi medsebojni povezanosti.

Katarina Velika in zanimiva dejstva

Spodbujala je razvoj znanosti in družboslovja ter se zavzemala za izobraženje srednjega razreda. Zgraditi je dala številne šole in bolnišnice.

Malo znane zanimivosti o Rusiji in Rusih

V Rusiji je kar 11 milijon več žensk kot moških. Tudi pričakovana življenjska doba moških v Rusiji je občutno krajša in znaša le 65 let, pričakovana življenjska doba žensk pa 75 let.

Na kaj so Rusi najbolj ponosni?

Rusi se radi hvalijo z dejstvom, da živijo v državi, ki pokriva kar eno osmino površine celotnega planeta in ima kar devet časovnih pasov.

Prvi šolski dan

1. september je posvečen vsem šolarjem, študentom, njihovim staršem, učiteljem in vsem tistim, ki so kakorkoli povezani z izobraževanjem.

Ra ra Rasputin …

O zgodnjem življenju Grigorija Rasputina, čudodelnega moža, za nekatere pa največjega prevaranta v ruski zgodovini, ni kaj dosti znano.

Rusija in etnične manjšine

Komi govorijo komijščino, ki sodi v ugrofinsko jezikovno skupino. Veliko Komov se ukvarja z vzrejo severnih jelenov, drugi dve priljubljeni dejavnosti sta še lovstvo in ribolov.

Rusija in Lev Tolstoj

Ne le, da je tekoče govoril nemško, francosko in angleško, razumel je tudi grško, latinsko, špansko, italijansko, ukrajinsko, turško in bolgarsko.

Rusija in »neprimerne« navade tujcev

Če v zahodnih državah ni več samoumevno, da moški plača večerjo, odmakne ženski stol in odpre vrata, se v Rusiji omenjene tradicionalne geste prakticirajo na vsakem koraku.

Rusija in zanimiva dejstva o Petru Velikem

Peter Veliki naj bi v višino meril več kot dva metra in še danes velja za najvišjega ruskega carja. Izstopal pa ni le po svoji višini, temveč tudi fizični moči in privlačnem izgledu.

Rusija in zgodbe o ruskih carjih

Carji so si radi privoščili takšno ali drugačno sprostitev. Nekateri carji so radi jahali in lovili živali, carica Ana Ruska pa se je sproščala ob nenavadnih zabavah.

Rusi – teorije zarote in urbane legende, 1. del

Pod moskovskih podzemnim sistemom naj bi potekala skrita linija moskovske podzemne železnice, ruska kraljeva družina pa naj bi bila še živa. Poznate ruske urbane legende?

Rusi – teorije zarote in urbane legende, 2. del

V 60. in 70. letih so bile zelo priljubljene zgodbe o skrivnostnem avtomobilu – črni volgi. Voznik črne volge naj bi ponoči ugrabljal otroke z ulic ruskih mest. 

Rusi in najbolj nepriljubljeni stereotipi

Vodka je v Rusiji brez dvoma popularna alkoholna pijača, a kljub temu je pivo vsaj toliko priljubljeno kot vodka. Mnogi Rusi vodke sploh ne pijejo!

Rusi in priimki

Smirnov je priljubljen priimek na severu Rusije. Dobesedno pomeni miren, poslušen, tih. Izvira iz arhaičnega moškega imena Smirnoj, ki pa se danes ne uporablja več.

Rusi in vodka

Tradicija pitja vodke prehaja v družinah z generacije na generacijo. Oče ali dedek morata naučiti sina ali vnuka, kako se pije alkohol.

Slavni ruski inovatorji

Učitelj fizike Aleksander Popov je leta 1885 na sanktpeterburški univerzi predstavil sistem brezžične komunikacije in prototip radia.

Stereotipi o Rusih – prvi del

Rusi se pred potovanjem (путешествие) za nekaj časa usedejo pred hišo, kar naj bi zagotovilo varno pot.

Stereotipi o Rusih – drugi del

Ruske ženske v svetu veljajo za lepotice, ki burijo domišljijo. Niso pa samo prijetne na pogled, bile naj bi tudi zelo inteligentne in razgledane. 

Zvezdniki z ruskimi koreninami

Čeprav Milla Jovovich že od leta 1980 ne živi več v Rusiji, tekoče govori rusko in je močno povezana s svojimi ruskimi koreninami in rusko kulturo.