O Rusih

Ali ste vedeli, da naj bi se v Kremlju pojavljali duhovi ruskih carjev in nekdanjih voditeljev? Ali pa da je bil priimek Ivanov včasih eden najpogostejših v Rusiji? Pripravili smo nekaj zanimivostih o Rusih, vse od stereotipov ter teorij zarot in urbanih legend do neprimernih navad tujcev.

 

Gostoljubni Rusi

Rusi radi izkoristijo vsako priložnost za praznovanje. Pomembne trenutke radi delijo s prijatelji, medtem pa jih pogostijo s sladicami ali ruskimi sendviči. Preberite več.

 

Katarina Velika in zanimiva dejstva

Spodbujala je razvoj znanosti in družboslovja ter se zavzemala za izobraženje srednjega razreda. Zgraditi je dala številne šole in bolnišnice. Preberite več.

 

Malo znane zanimivosti o Rusiji in Rusih

V Rusiji je kar 11 milijon več žensk kot moških. Tudi pričakovana življenjska doba moških v Rusiji je občutno krajša in znaša le 65 let, pričakovana življenjska doba žensk pa 75 let. Preberite več.

 

Marija Šarapova in zanimiva dejstva

Šarapova je leta 2004, pri rosnih 17 letih, osvojila Wimbledon, svoj prvi turnir za grand slam, in postala najmlajša zmagovalka tega prestižnega tekmovanja. Preberite več.

 

Največji ruski literati in njihove zgodbe

Manj znano je, da ima Aleksander Puškin, ki velja za pravi simbol ruskega naroda, tudi črnske korenine. Preberite več.

 

Peter Carl Fabergé in zanimiva dejstva

V ozadju Fabergéjevih jajc se skriva zanimiva zgodba: prvo je bilo narejeno leta 1885. Naročil ga je car Aleksander III., ki je jajce podaril svoji ženi Mariji Feodorovni. Preberite več.

 

Ponosni Rusi

Rusi se radi hvalijo z dejstvom, da živijo v državi, ki pokriva kar eno osmino površine celotnega planeta in ima kar devet časovnih pasov. Preberite več.

 

Rasputin

O zgodnjem življenju Grigorija Rasputina, čudodelnega moža, za nekatere pa največjega prevaranta v ruski zgodovini, ni kaj dosti znano. Preberite več.

 

Rusi – teorije zarote in urbane legende, 1. del

Pod moskovskih podzemnim sistemom naj bi potekala skrita linija moskovske podzemne železnice, ruska kraljeva družina pa naj bi bila še živa. Preberite več.

 

Rusi – teorije zarote in urbane legende, 2. del

V 60. in 70. letih so bile zelo priljubljene zgodbe o skrivnostnem avtomobilu – črni volgi. Voznik črne volge naj bi ponoči ugrabljal otroke z ulic ruskih mest. Preberite več.

 

Rusi in najbolj nepriljubljeni stereotipi

Vodka je v Rusiji brez dvoma popularna alkoholna pijača, a kljub temu je pivo vsaj toliko priljubljeno kot vodka. Mnogi Rusi vodke sploh ne pijejo! Preberite več.

 

Rusi in nazivanje

Med Rusi lahko s poslušanjem, kako nazivajo drug drugega, sklepamo o njihovi medsebojni povezanosti. Preberite več.

 

Rusi in priimki

Smirnov je priljubljen priimek na severu Rusije. Dobesedno pomeni miren, poslušen, tih. Izvira iz arhaičnega moškega imena Smirnoj, ki pa se danes ne uporablja več. Preberite več.

 

Rusi in prijateljstvo

Rusom se zdi pretirana prijaznost nesmiselna in nepotrebna in se ji izogibajo. To seveda ne pomeni, da se v Rusiji ne smete zahvaljevati in biti vljudni, le pretiravati ne! Preberite več.

 

Rusi in priljubljena imena

Veliko uspešnih žensk v ruski zgodovini se je ponašalo z imenom Zoja, saj v Rusiji pravijo, da bodo starši svoji hčerki prinesli srečo, če jo bodo poimenovali tako. Preberite več.

 

Rusi in prvi šolski dan

1. september je posvečen vsem šolarjem, študentom, njihovim staršem, učiteljem in vsem tistim, ki so kakorkoli povezani z izobraževanjem. Preberite več.

 

Rusi in sklepanje posla

Medtem ko so šle v Zahodni Evropi poslovne vizitke ponekod v pozabo, so v Rusiji ena od osnovnih stvari pri sklepanju posla in navezovanju poslovnih stikov. Preberite več.

 

Rusi in vodka

Tradicija pitja vodke prehaja v družinah z generacije na generacijo. Oče ali dedek morata naučiti sina ali vnuka, kako se pije alkohol. Preberite več.

 

Rusi in zima

Zima ni pravi čas za stradanje in diete, saj telo pozimi za vzdrževanje temperaturnega ravnotežja potrebuje več kalorij. Rusi v zimskem času radi posežejo po zelenjavnih juhah … Preberite več.

 

Rusija in »neprimerne« navade tujcev

Če v zahodnih državah ni samoumevno, da moški plača večerjo, odmakne ženski stol in odpre vrata, se v Rusiji omenjene tradicionalne geste prakticirajo na vsakem koraku. Preberite več.

 

Rusija in etnične manjšine

Komi govorijo komijščino, ki sodi v ugrofinsko jezikovno skupino. Veliko Komov se ukvarja z vzrejo severnih jelenov, drugi dve priljubljeni dejavnosti sta še lovstvo in ribolov. Preberite več.

 

Rusija in Lev Tolstoj

Ne le, da je tekoče govoril nemško, francosko in angleško, razumel je tudi grško, latinsko, špansko, italijansko, ukrajinsko, turško in bolgarsko. Preberite več.

 

Rusija in zanimiva dejstva o Petru Velikem

Peter Veliki naj bi v višino meril več kot dva metra in še danes velja za najvišjega ruskega carja. Izstopal pa ni le po svoji višini, temveč tudi fizični moči in privlačnem izgledu. Preberite več.

 

Rusija in zgodbe o ruskih carjih

Carji so si radi privoščili takšno ali drugačno sprostitev. Nekateri carji so radi jahali in lovili živali, carica Ana Ruska pa se je sproščala ob nenavadnih zabavah. Preberite več.

 

Ruski carji in njihovi nenavadni hobiji, 1. del

Ivanu Groznemu, ki je oboževal astrologijo in ezoteriko, naj bi angleški alkimist pripravljal smrtonosne strupe, s katerimi se je car rešil nekaterih nezaželenih visokih uradnikov. Preberite več.

 

Ruski carji in njihovi nenavadni hobiji, 2. del

Nikolaj I. je bil prvi ruski car, ki je igral pihala. Imel je flavto, rog in kornet. Imel naj bi dober posluh, ustvaril je tudi nekaj koračnic, ki jih je igral na domačih koncertih. Preberite več.

 

Slavni ruski inovatorji

Učitelj fizike Aleksander Popov je leta 1885 na sanktpeterburški univerzi predstavil sistem brezžične komunikacije in prototip radia. Preberite več.

 

Stereotipi o Rusih, 1 del.

Rusi se pred potovanjem (путешествие) za nekaj časa usedejo pred hišo, kar naj bi zagotovilo varno pot. Preberite več.

 

Stereotipi o Rusih, 2 del.

Ruske ženske v svetu veljajo za lepotice, ki burijo domišljijo. Niso pa samo prijetne na pogled, bile naj bi tudi zelo inteligentne in razgledane. Preberite več.

 

Zvezdniki z ruskimi koreninami

Čeprav Milla Jovovich že od leta 1980 ne živi več v Rusiji, tekoče govori rusko in je močno povezana s svojimi ruskimi koreninami in rusko kulturo. Preberite več.