Rusija in »neprimerne« navade tujcev

Lingula-ucenje-ruscine-vaje2Tečaj ruščine vam bo pomagal pri potovanjih v rusko govoreče dežele, obenem pa boste na njem spoznavali značilnosti največje slovanske države. Rusija se v nekaterih običajih precej razlikuje od drugih držav. Tujci (иностранец) oziroma turisti (турист) lahko v Rusiji zaradi svojih navad in vedenja vzbudijo neodobravanje domačinov.

Hrana se ne pušča na krožniku!

Rusom se zdi zelo nevljudno, če ljudje na krožniku (тарелка) puščajo hrano (питание). Pri njih velja, da bi morali ljudje hrano spoštovati, puščanje hrane na krožniku pa je preprosto nespoštljivo in nepotrebno. V Rusiji skušajte izprazniti vsak krožnik in popiti vsako kapljico, če se ne želite zameriti svojim ruskim prijateljem (друзья)!

Športna oblačila so le za v telovadnico!

V Rusiji velja nenapisano pravilo: športna oblačila (одежда) je primerno nosili le takrat, ko se ukvarjamo s športom (виды спорта). Športna oblačila niso primerna za obisk trgovine, druženje v mestu s prijatelji ali ogled razstave. Če ne želite biti tarča čudnih pogledov, v ruskih mestih nikar ne nosite športnih oblačil! Enako velja za natikače (тапочка), ki so po ruskih merilih primerni le za na plažo (пляж).

Pred vstopom v hišo se obvezno sezujte!

V mnogih državah se pred vstopom v hišo (дом) ne sezuvajo. V ruskih domovih je drugače – vsak član gospodinjstva, prav tako pa tudi gostje (гость) se morajo pred vstopom v hišo sezuti. Nošenje čevljev v stanovanju je za Ruse neprimerno in čudno.

»Gentlemanstvo« še ni izumrlo

V zahodnih državah se v zadnjem času zdi, da gentlemanstvo nekoliko izumira. Če v zahodnih državah ni več samoumevno, da moški plača večerjo (ужин), odmakne ženski stol (стул) in odpre vrata (дверь), se v Rusiji omenjene tradicionalne geste prakticirajo na vsakem koraku in veljajo za znak spoštovanja do ženskega spola.

»Kako si« je resno vprašanje

»Kako si« (Как дела) je verjetno najpogostejše vprašanje (опрос), ki si ga izmenjata prijatelja ob nepričakovanem srečanju na ulici (улица). Na zahodu je to vprašanje bolj ali manj vljudnostno in ne pričakujemo zares »odkritega« odgovora. V Rusiji je drugače; na vprašanje »kako si« Rusi pričakujejo iskren odgovor in ne lažne vljudnosti.

Hrana se uživa v tišini

Rusi ne prenesejo, da človek je z odrtimi usti (рот) ter med uživanjem hrane spušča takšne in drugačne glasove. Prav tako Rusi niso naklonjeni glasnim pogovorom (беседа) in krohotanju med prehranjevanjem.

Spoznavanje Rusije in ruskega načina življenja je zelo zanimivo. Tečaj ruščine v Linguli vas bo seznanil tudi z drugimi nenavadnimi in presenetljivimi dejstvi, povezanimi z Rusijo.