Učenje ruščine

Nekaj dobrih razlogov za učenje ruščine

Glavni motiv za učenje ruščine je predvsem gospodarsko sodelovanje z rusko govorečimi državami. Če razumemo ruski jezik, njihov humor, če poznamo rusko kulturo in običaje, Ruse lažje »usvojimo«.

Koristi pri sklepanju posla

Dobro znanje ruščine nam omogoča lažje sklepanje poslov z ruskimi podjetji in hitrejši prodor na velik ruski trg. Prav velikost in moč Rusije ter hitro razvijajoč ruski trg ponujajo dobre možnosti za širitev poslovanja.

V Rusiji si z znanjem angleščine ne bomo mogli dosti pomagati, razumeli nas sicer bodo, a  za stik z »slovansko« dušo se bo treba naučiti rusko. Zato je učenje ruščine za vse, ki sodelujejo z ruskimi partnerji, »nuja«.

Poleg gospodarskega sodelovanja je tudi sama razširjenost ruskega jezika v svetu zagotovo pomemben razlog, zakaj bi se začeli učiti rusko. Ruski jezik eden najbolj razširjenih svetovnih jezikov –  govori ga več kot 270 milijonov ljudi.

V Linguli bo učenje ruščine zagotovo prijetno, napredek pa hiter. Govorili boste od prve ure dalje. Uigrana ekipa učiteljev vas zna motivirati in pripravi učinkovit ter zabaven jezikovni trening.

Učenje ruščine – kaj tečajniki v anketah najbolj pohvalijo

  • Veliko pogovora — to poudarja večina tečajnikov.
  • Čas, ki ga preživijo v Linguli, ocenjujejo kot izjemno dobro izkoriščen.
  • Sproščenost: učenje ruščine poteka v sproščenem vzdušju. Tečajniki se  ob zanimivih pogovorih v tujem jeziku včasih tudi do solz nasmejijo, zato se učijo hitreje in raje.
  • Dober občutek: S tečaja ruščine Lingulini tečajniki odhajajo dobre volje in z občutkom, da so naredili nekaj zase in svoj osebni razvoj.

Osebni umestitveni pogovor

Če ne veste, kateri tečaj ruščine bi bil za vas najprimernejši, nas pokličite na 01 541 00 33 oz. 040 544 544 ali pa nam pišite na e-naslov info@lingula.si. Dogovorili se bomo za brezplačen svetovalni pogovor in skupaj izbrali najustreznejši program ter urnik jezikovnega tečaja.

Lomilci jezika – скороговорки

Zaradi fonetičnih posebnosti so lomilci jezika izredno koristni za razvijanje govora tako pri otrocih kot tudi pri tistih, ki se učijo tujega jezika, hkrati pa prinesejo smeh in dobro voljo. Preberite več.

 

Najpogostejše težave Slovencev pri učenju ruščine

Prav gotovo imamo Slovenci kot govorci slovanskega jezika pri učenju nekaj prednosti, a se kljub temu tudi mi pogosto srečujemo s težavami. Preberite več.

 

Novoletna voščila v ruščini

Pogosto iščemo ideje, kako voščiti prijatelju ali poslovnemu partnerju v ruščini, zato smo pripravili nekaj možnih voščil. Preberite več.

 

Ruščina in črka »h«

Rusi ne mehčajo glasov, kar se najbolje sliši pri črkah »r« in zlasti »g«. Ruski jezik se zato nekaterim tujcem zdi trd, saj niso navajeni na trde »r-je«. Preberite več.

 

Ruščina in zabavne fraze

Nekateri starejši Brazilci kličejo otroke s plavimi lasmi »russinho« oziroma Rusek (majhen Rus). Beseda se danes ne uporablja več pogosto. Preberite več.

 

Алло? ali kako uporabljati telefon v Rusiji

Tisti, ki kliče, pa se najprej predstavi: Это – (in ime), in pogovor po telefonu (разговор по телефону) lahko steče. Preberite več.

Ruščina – pogoste napake

Predlogi

Slovenski govorci imamo velikokrat težave pri uporabi predlogov v besednih zvezah, ki se v ruščini uporabljajo ravno obratno kot v slovenščini. Poglejmo si jih nekaj. Preberite več.

 

Uporaba glagola biti v sedanjiku

V praksi pa Rusi uporabljajo različne glagole, ki lahko nadomestijo glagol быть, predvsem v bolj uradnih dokumentih oz. kontekstih. Preberite več.

 

девушка ali госпожа?

Z besedo девушка Rusi poleg deklet nagovarjajo še veliko večino žensk tja do šestdesetega leta. Starejše z omenjeno besedo nagovarjajo predvsem na javnih mestih. Preberite več.

 

заниматься, изучать ali учиться?

Pri prevajanju v ruščino Slovencem pogosto povzroča težave glagol študirati. Bi pri prevodu uporabili заниматься, изучать ali учиться? Preberite več.

 

сам ali один?

Ruščina in slovenščina imata kar nekaj »lažnih prijateljev«, ki učenje ruščine naredita za večji izziv. Med njimi sta tudi besedi сам in один. Preberite več.

Dnevnik tečajnice

Preberite si, kako naporni so tečaji ruščine, kako se učiti cirilice in kakšne napake delamo Slovenci pri učenju ruščine. Preberite več.