Ruščina in črka »h«

Učenje ruščine je odlična priložnost, da se spoznate z jezikovnimi posebnostmi ruskega jezika. Prav gotovo ste že videli ali slišali, kako Rusi črko (письмо) »h« nadomestijo s črko »g«. Po rusko je Harry Potter enostavno Garry – Гарри, Hamlet je Gamlet – Гамлет, Hollywood pa Голливуд. V čem je skrivnost (секрет) neobičajne zamenjave?

Glas h v ruščini ne obstaja

»H«, kot ga poznajo Angleži, v ruščini preprosto ne obstaja. Rusi imajo svoj, drugačen »h«, ki se v cirilici zapiše kot x – сахар/sladkor.

Vpliv angleškega jezika

Ko so v 16. stoletju začele angleške besede pronicati v ruski jezik, je bil mehkemu angleškemu »h-ju« še najbolj podoben ruski frikativni »g«, ki je v cirilici zapisan kot г. Ruski »g« je bil značilen za kmečko prebivalstvo na jugu Rusije. Dialekt še vedno obstaja, vendar velja za provincialnega in manj učenega ter je pogosto tarča posmeha (насмешка) in šal (шутка) prebivalcev severnih delov Rusije.

Nagibanje k zvenečim glasovom

Ruski jezik se nagiba k izgovarjanju zvenečih soglasnikov. Rusi namreč ne mehčajo glasov, kar se najbolje sliši pri črkah »r« in zlasti »g«. Ruski jezik se zato nekaterim tujcem (иностранец) zdi trd, saj niso navajeni na trde »r-je«.

Grške in latinske besede

Rusi so prevzeli tudi veliko grških in latinskih besed, ki se pogosto začenjajo na črko »h«. Problem so rešili na isti način kot pri angleških besedah in črko »h« v besedah, kot sta Helios in Homo Sapiens, izgovarjali kot »g«.

Kaj pa danes?

Do sredine 20. stoletja so v ruščini priredili vsako tujo besedo na črko »h«. Pozneje se je situacija nekoliko spremenila ter so nekatera lastna imena in druge besede pustili v izvirni obliki. Tako imamo danes хиппи (hipi),  Джими Хендрикс (Jimi Hendrix), хобби (hobi), Харрисон Форд (Harrison Ford), vendar tudi Гавайи (Havaji), Гондурас (Honduras),  гамбургер (hamburger) in герой (heroj). Prava zmešnjava! Ne preostane nam drugega, kot da se zapis in izgovor besed skušamo naučiti na pamet.

V Linguli je učenje ruščine prijetno in sproščeno, slovnico vas učimo prek pogovora, prijazni učitelji pa vas znajo motivirati, da tečaj z veseljem obiskujete.