Ruski jezik

Dejstva in številke o ruskem jeziku

  • Ruski jezik je najbolj razširjen materni jezik v Evropi.
  • Ruski jezik je po razširjenosti na 5. oziroma 6. mestu v svetu.
  • Ruski jezik je drugi državni jezik v Belorusiji, v Kazahstanu pa je poleg kazaškega in angleškega jezika obvezen jezik v šolah.
  • V vzhodni Evropi govori ruski jezik okoli 20 milijonov ljudi.
  • Ruski jezik kot materni jezik govori v Nemčiji približno tri milijone ljudi. Večje ruske skupnosti so tudi v drugih zahodnoevropskih državah, v severni Ameriki, Avstraliji in Izraelu.

Kramljanje v ruščini

Predstavljajte si, da ste v Rusiji na zabavi. S čim začeti pogovor? Kako boste vprašali, s čim se nekdo ukvarja? Preberite več.

 

Pomen francoščine v Rusiji

V ruski kulturi se je francoščina vzpostavila kot jezik aristokracije, kar potrjujejo največji pisatelji, kot so Tolstoj, Dostojevski, Puškin in drugi. Preberite več.

 

Poslavljanje v ruščini

Najbolj tipičen ruski pozdrav v slovo je до свидания (da svidánja – nasvidenje). Namesto adijo (paká) ali nasvidenje (da svidánja) se lahko poslovimo tudi z До скорого. Preberite več.

 

Ruščina – jezik vesolja

Samo predstavljajte si nevarno situacijo na vesoljskem plovilu, ko kopilot ne razume ruščine, iz zvočnika pa prihajajo le ruske besede. Preberite več.

 

Ruščina na spletu

Ste vedeli, da je v Rusiji med mladimi pod petindvajsetim letom izredno priljubljeno družabno omrežje Vkontakte, ki pravzaprav nadomešča Facebook? Preberite več.

 

Ruska pisava

Rusko abecedo sestavlja 33 črk, imenovanih bukve. V 18. stoletju so ruski abecedi odvzemali in dodajali črke. Preberite več.

 

Ruske besede in slovenščina

Ruščina je zadnja leta med Slovenci priljubljena izbira pri obisku jezikovnih šol. Mnogim učenje ruščine otežuje cirilica, ki se od latinice popolnoma razlikuje. Preberite več.

 

Ruske besede, skrite v tujih jezikih

Zbrali smo nekaj besed, ki izvirajo iz ruščine, kljub temu pa lahko imajo v tujih jezikih drugačen pomen kot v ruščini. Preberite več.

 

Ruski spletni sleng

Zaklepaji predstavljajo našega smeška, postavljeni v drugo smer – ((( – pa oklepaji označujejo žalost. Ruščina pozna celo izraz za človeka, ki uporablja preveč emotikonov. Preberite več.

 

Spasiba!

Ko nam nekdo priskoči na pomoč in smo mu za to hvaležni, mu rečemo Спасибо за помощь (spasiba za pomoš – hvala za pomoč). Preberite več.

 

Zakaj se učiti rusko?

Ruska podjetja vedno pogosteje nastopajo na svetovnem trgu, zato je znanje ruščine zelo zaželeno in zagotovo pomeni prednost pri iskanju službe. Preberite več.

 

Zanimiva dejstva o ruskem jeziku

Ali ste vedeli? Čeprav obstaja nekaj izjem, se izvirne ruske besede na splošno nikoli ne začnejo na črko A. Preberite več.