Ruščina na spletu

Lingula-e-ucenjeV času internetne komunikacije, ko imamo slovarjev, filmov in glasbe na spletu več kot dovolj, je učenje ruščine veliko lažje. Ruska spletna kultura ima zaradi svoje razširjenosti celo svojo skovanko – runet – ki označuje strani v ruščini, ruske strani in strani z domeno .ru.

Bi raje »guglali« ali »jandeksovali«?

V runetu se pogosteje »jandeksuje«, saj velikan med brskalniki za Ruse ni Google. Za prvo mesto med brskalniki se bojujeta Yandex in Mail.ru – slednji vam omogoča s svojo domeno ustvariti alternativo pri nas razširjenega Gmaila.

Facebook ima na runetu bolj priljubljeno različico

Facebook pa nadomeščata Vkontakte, družbeno omrežje, v katerem polovica profilov pripada uporabnikom pod petindvajsetim letom, in Odnoklassniki, ki ga uporabljajo starejše generacije.

Od blogov do klasikov

Bi radi učenje ruščine povezali z branjem blogov? Čeprav domena ni ruska, ponuja LiveJournal (oziroma po rusko kar Живой Журнал/Živoj žurnal) živahen prostor za klepet rusko govorečih, ki sestavljajo tretjino vpisanih in polovico aktivnih blogarjev. Tem, ki jih obravnavajo blogarji, pa je toliko, kolikor si le lahko zaželite: od kuharskih receptov in potovanj, ruskega pravopisa, babičinih razglednic, vrtnarjenja pa do strojništva, aeronavtike in politike.

Če vam blogi morda ne dišijo, se lahko na runetu spopadete z ruskimi klasiki, saj v prostem dostopu najdete cele knjižnice digitaliziranih knjig.

Seveda pa se je učenja treba lotiti postopoma. Ob obisku naše jezikovne šole vas bo učenje ruščine nedvomno tako navdušilo, da boste hitro zašli v vode runeta.