Največji ruski literati in njihove zgodbe

Ruščina je jezik svetovno znanih literatov. Zbrali smo nekaj manj znanih zgodb (история) in dejstev (факт) iz življenja velikanov ruske književnosti.

Strasten kvartopirec ter ljubitelj ležernega in uživaškega življenja

Lev Tolstoj, avtor romanov Ana Karenina ter Vojna in mir, je bil strasten kvartopirec ter ljubitelj ležernega in uživaškega življenja (жизнь). Njegova strast je bila večkrat kriva za velike denarne izgube (потеря). Leta 1855 je zaigral celo hišo v Jasni Poljani, ki jo je podedoval od staršev. Takole se je v dnevniku zaupal prijatelju: »Izgubil sem vse – tudi hišo v Jasni Poljani. O tem nima smisla pisati; sam sebi se tako gnusim, da bi rad pozabil, da obstajam.«

Simbol ruskega naroda s črnskimi koreninami

Manj znano je, da ima Aleksander Puškin, ki velja za pravi simbol ruskega naroda, tudi črnske korenine. Njegov praded po materini strani je bil namreč Afričan Abram Petrovič Hanibal. Predvideva se, da je bil rojen na območju današnje Eritreje. Hanibala so kot otroka ugrabili in prodali v suženjstvo (рабство), nato pa so ga kot darilo (подарок) Petru Velikemu iz Turčije prepeljali na ruski dvor, kjer je bil tudi vzgojen.

100.000 ljudi na pogrebu

V nasprotju z mnogimi drugimi znanimi literati je Fjodor Dostojevski užival veliko slavo in ugled že za časa svojega življenja. Dejstvo, da je imel veličasten in izredno obiskan pogreb (похороны), zato ne preseneča. Na njem naj bi se namreč zbralo kar okoli 100.000 ljudi, čeprav nekateri viri (источник) trdijo, da jih je bilo »le« od 40.000 do 50.000.

Ruščina je jezik, ki ljubitelje literature (литература) in kulture (культура) na splošno navduši. Tečaj ruščine vas popelje na pot, na kateri boste ruske klasike in nove avtorje spoznavali iz prve roke.