Rusi in priimki

Ruščina je čudovit jezik, ki vas bo navdušil. Tečaj ruščine vam ponuja vpogled v rusko kulturo, zgodovino in tradicijo. Ste vedeli, da ruski priimki (фамилия) lahko razkrivajo izvor prednikov (предок), kaj so ti delali … Zbrali smo nekaj zanimivih ruskih priimkov in zgodb, povezanih z njimi.

Тургенев/Turgenjev – mongolski izvor

Turgenjevi so bili ugledna ruska družina, član katere je bil tudi slavni ruski pisatelj (писатель) Ivan Turgenjev. Priimek ima mongolske korenine – turgen v mongolščini pomeni hiter in ekscentričen.

Лебедев/Lebedjev – labod

Priimek Lebedjev izhaja iz živalskega sveta – лебедь pomeni labod. Z leti je priimek postajal vse bolj priljubljen, iz njega se je razvilo še nekaj drugih oblik, kot so Лебединский/Lebedinski, Лебеженинов/Lebeženinov in Лебединцев/Lebedincev.

Иванов/Ivanov – patronimik

Kar nekaj stoletij je bil priimek Ivanov eden najpogostejših v Rusiji, predvsem med kmečkim in podeželskim prebivalstvom (население). Razvil se je iz patronimika Ivanov, kar pomeni, da pripada Ivanu. V kmečkih družinah je bilo pogosto v navadi, da so očetovo ime uporabili še kot priimek, kar se je zgodilo tudi v tem primeru.

Смирнов/Smirnov – tih

Smirnov je priljubljen priimek na severu Rusije. Dobesedno pomeni miren, poslušen, tih. Izvira iz arhaičnega moškega imena Smirnoj, ki pa se danes ne uporablja več.

Кузнецов/Kuznecov – kovač

Priimek Kuznecov je izpeljan iz poimenovanja za poklic (профессия) in ima podoben pomen kot priimek Smith v angleščini. Če bi dobesedno prevajali, bi priimek Кузнецов prevedli kot Kovačev. Ker je imela vsaka vas kovača, se je priimek močno razširil po vsej Rusiji in je danes eden najbolj pogostih.

Гончаров/Gončarov

Tudi priimek Gončarov izvira iz poimenovanja za poklic – гончар v ruščini pomeni lončar. Pisatelj Ivan Gončarov je eden izmed slavnih Rusov, ki nosijo ta priimek.

Яхонтов/Jahontov – rubin in safir

Яхонт/jahont je staro ime za dva prestižna kamna (камень) – rubin in safir. Jahontov pa ni osamljen primer takšnega priimka, v Rusiji jih obstaja kar nekaj, ki so izpeljani iz imen za prestižne kamne ali kovine.

Чернышевский/Černiševski

Obstaja zanimiva zgodba o izvoru (источник) tega priimka. Prvi človek, ki ga je nosil, je bil oče ruskega revolucionarja in filozofa Nikolaja Černiševskega. Ko se je njegov oče prijavljal za študij v semenišču (семинария), so ga vprašali za priimek. Tega ni imel, zato si ga je izmislil na podlagi imena svojega rojstnega kraja (место рождения), ki se imenuje Černiševo.

Tečaj ruščine je poučen in hkrati zabaven. Poleg ruske slovnice se boste učili tudi o zanimivostih iz Rusije.