Rusi – teorije zarote in urbane legende, 1. del

Rusija je največja država na svetu, ki ponuja ogromno zanimivosti. Tečaj ruščine vam bo koristil pri samostojnem raziskovanju te slovanske države (страна). V Rusiji obstaja kar nekaj zanimivih teorij zarote in legend (легенда), ki vas bodo zagotovo presenetile.

Ruska kraljeva dinastija še živi

Boljševiki naj bi julija 1918 umorili zadnjega ruskega carja Nikolaja Romanova in njegovo družino, s čimer naj bi bilo konec ruske kraljeve dinastije. A vse od takrat se pojavljajo govorice, da naj bi najmlajša hči, vojvodinja Anastazija, usmrtitev (убийство) preživela. Anastazijo naj bi rešil nakit (ювелирные), ki je deloval kot nekakšen ščit (щит), ki je zadržal naboj (пуля). Njenega trupla (труп) po usmrtitvi niso našli, kar je govorice še podkrepilo.

V moskovskem Kremlju straši

V Kremlju naj bi se pojavljali duhovi (дух) ruskih carjev in nekdanjih voditeljev. Ljudje naj bi med drugim opazili Nikolaja II., Lenina in Ivana Groznega, ki naj bi po uboju lastnega sina ne mogel najti miru (мир).

Skrita moskovska podzemna linija

Pod moskovskih podzemnim sistemom naj bi potekal metro 2 oziroma skrita linija moskovske podzemne železnice (метро). Metro 2 naj bi bil največji sistem podzemne železnice, ki naj bi povezoval Kremelj, sedež KGB, državno univerzo M. V. Lomonosova, vladno letališče in nekatera druga ruska mesta.

Duh revolucionarke na peterburškem mostu

Sofija Petrovska je bila v začetku 20. let članica radikalne stranke, ki naj bi načrtovala atentat na rusko kraljevo družino. Za njene zločine (преступление) so jo kasneje obesili. Peterburžani pravijo, da se ob slabem vremenu na mostu čez Katarinin kanal pojavlja prav ta Sofija. Modra v obraz in še vedno z vrvjo okoli vratu (шея) v rokah drži bel robec (платок) in poziva k vstaji (восстание).

Bojte se rusalke

Rusalke so morske deklice, ki zapeljujejo moške s petjem in jih zvabljajo v valove (волн). Rusalke so pravzaprav duhovi trpečih žensk, ki so jih prizadeli moški. Prvi teden (неделя) v juniju je v Rusiji poznan kot rusalkin teden; takrat naj bi bile rusalke najbolj dejavne. Ljubezenska čustva, ki jih Rusi začutijo v tem tednu, naj ne bi bila pristna in so le posledica rusalkinega uroka (заклинание).

Tečaj ruščine v Linguli je priložnost, da prek sproščenega klepeta odkrijete zanimivosti, povezane z Rusijo.