Rusija in etnične manjšine

Ruščina vam bom prišla prav tako v službi (работа), šoli (школа), na potovanju (путешествие) kot tudi pri navezovanju novih prijateljstev (дружба). Poleg vsega tega boste lahko v ruščini prebirali zanimivosti o ruski zgodovini in kulturi. Ste vedeli, da je v Rusiji okoli 200 etničnih skupin?

Raznolika Rusija

Največja država na svetu je po prebivalstvu zelo heterogena. V njej najdemo številne etične skupine, ki so do danes ohranile nekaj svoje kulturne tradicije, nekatere več, druge manj. Nekatere etične skupine so tudi številčno močne in pomenijo precejšen delež ruskega prebivalstva (жители), medtem ko imajo druge le še nekaj predstavnikov.

Komi

Komi so uralska manjšina, ki živi na severovzhodu evropske Rusije, med rekama Pečora in Vičegda (v Republiki Komi), pa tudi v drugih regijah na severu Rusije. Govorijo komijščino, ki sodi v ugrofinsko jezikovno skupino. Nekateri severni pripadniki ljudstva Komi se ukvarjajo z vzrejo severnih jelenov. Drugi dve priljubljeni tradicionalni dejavnosti sta še lovstvo (охота) in ribolov (рыбалка). Nekateri Komi so zaposleni tudi v industriji (индустрия) in rudarstvu, seveda pa, tako kot drugi Rusi, tudi Komi opravljajo številne raznolike dejavnosti . Že od 14. stoletja pripadajo ruski pravoslavni cerkvi.

Baškiri

Baškiri veljajo, če ne štejemo Rusov, za tretjo največjo etnično skupino v Rusiji, pred njimi so le Tatari in Ukrajinci. Pretežno živijo v republiki Baškiriji. Govorijo baškirščino, ki spada v turško jezikovno skupino, po veroizpovedi (вероучение) so muslimani.

Baškirija velja za najbolj gosto poseljeno republiko v Rusiji in eno najbolj gospodarsko razvitih območij. Revija Forbes je glavno mesto republike, imenovano Ufa, razglasila za podjetnikom (предприниматель) najbolj naklonjeno mesto v Rusiji. Dan svoje republike praznujejo 11. oktobra – na ta dan se po vsej državi odvijajo številne slovesnosti (церемония) in zabave (развлечение).

Ruščina vam bom pomagala pri raziskovanju marsikaterega področja. Ruščina v Linguli je priložnost, da se naučite ruščine prek pogovora in ob tem izveste še kopico zanimivosti.