Rusi in zima

Kako preživeti zimo po rusko?

Tečaj ruščine je povezan s prijetnim druženjem in zanimivimi pogovori o Rusih. Ruske zime (зима) so hladnejše in bolj neizprosne kot naše. Nekaj ruskih nasvetov o tem, kako čim bolj udobno preživeti zimo, nam lahko pride še kako prav.

Dobri škornji

Rusi pri zimski obutvi ne skoparijo. Nepremočljivi topli škornji (ботинки) so pri njih obvezni. Poleg tega obutev nikakor ne sme drseti! Pri izbiri čevljev se zaradi varnosti in udobja zgledujte po Rusih in se ne ozirajte preveč na ceno (цена).

Večplastna oblačila

Pozimi se moramo po ruskem zgledu oblačiti v topla oblačila (одежда) in v več plasteh – spodnja majica, majica, pulover, bunda itd. Ne smemo pozabiti na kapo, šal in rokavice.

Kreme

Ob uporabi kape, rokavic in šala je obraz (лицо) edini nezaščiten del telesa. Mraz in veter izsušita kožo (кожа), zato je uporaba mastne kreme (крем) ali olja zelo dobrodošla. Ne le za otroke in ženske, v zimskem času je krema priporočljiva tudi za moške.

Pitje čaja

Tudi če raje posežete po kavi, vam Rusi svetujejo, da pozimi pijete veliko čaja. V mrzlih dneh je čaj najslajša pot, da se ogrejete.

Uživanje dovolj hrane

Zima ni pravi čas za stradanje in diete (диета). Telo pozimi za vzdrževanje temperaturnega ravnotežja potrebuje več kalorij (калория). Rusi v zimskem času radi posežejo po zelenjavnih juhah, suhem sadju in medu.

Vzemite si čas za razvajanje

Verjetno nihče pretirano ne uživa v sprehajanju v mrzlem vremenu (погода) in poledici niti ni zdravo, da smo v ekstremno nizkih temperaturah predolgo zunaj. Rusi so navajeni, da se na svojih poteh ustavijo v kavarni, baru ali restavraciji in si privoščijo kakšno dobroto, kuhano vino, kavo ali  čaj, in šele nato nadaljujejo pot po svojih opravkih.

Saj bo kmalu spet pomlad!

Pozimi brez nizkih temperatur ne gre. Najbolje je, da se preprosto sprijaznimo s tem dejstvom, in zimo preživimo čim lepše. Tako kot Rusi, ki pozimi ne tarnajo, ampak jo sprejmejo takšno, kot je. Zima je čas za kuhano vino, božične sejme in drsanje (катание на коньках), pa še kar nekaj prijetnih aktivnosti se najde! Ne pozabimo, zima z nizkimi temperaturami bo minila in pomlad (весна) z višjimi temperaturami bo tukaj, kot bi trenil!

Obiščite tečaj ruščine v jezikovni šoli Lingula in poskrbeli bomo, da boste s svojo ruščino očarali tudi domačine.