Rusi in priljubljena imena

Tečaj ruščine je zelo razgiban, saj boste ob pogovorih v ruščini spoznali tudi zanimivo rusko kulturo. Iz Rusije prihaja kar nekaj čudovitih imen, ki so postala priljubljena tako pri nas kot drugod po svetu.

Ruslan

Ruslan je zelo priljubljeno moško ime v Rusiji, Gruziji, Ukrajini in Bolgariji. Izvira iz iranske mitologije (мифология). Rusi so ga skozi čas poslovanili in transkribirali v cirilico.

Galina

Galina je grško ime, ki pomeni mirno morje. Ime je bilo v Rusiji najbolj priljubljeno v 30. letih prejšnjega stoletja. Žena legendarnega španskega umetnika (художник) Salvadorja Dalíja je bila Rusinja Gala Dalí.

Alina

Ime Alina je ruskega izvora in je dandanes izredno priljubljeno po vsej Rusiji, tudi v Sloveniji pa lahko najdemo kar nekaj predstavnic s tem lepim imenom.

Lev

Lev je staro rusko ime, ki postaja skozi čas vedno bolj priljubljeno. Brez dvoma je bil najbolj znan »imetnik« legendarni Lev Nikolajevič Tolstoj.

Anastazija

Žensko ime Anastazija izvira iz moškega imena Anastasius. Anastasius je bil znan dalmatinski svetnik (святой), ki ga je rimski cesar Dioklecijan obsodil na smrt. Nekaj stoletij kasneje je ime postalo priljubljeno med pravoslavnimi kristjani (христианин), vendar tokrat v ženski obliki. Tudi zadnji ruski car je svojo najmlajšo hčer poimenoval Anastazija.

Vasilij

Vasilij je ruska oblika grškega imena Basil. V prevodu pomeni kralj. Ime je prišlo v Evropo iz Bizantinskega cesarstva (империя).

Zoja

Zoja je priljubljena ruska različica angleške Zoe. Ime se je razširilo tudi v nekaterih drugih slovanskih državah (tudi v Sloveniji). Veliko uspešnih žensk v ruski zgodovini se je ponašalo s tem imenom. V Rusiji pravijo, da bodo starši svoji hčerki prinesli srečo (счастье), če jo bodo poimenovali Zoja.

Aleksej

Aleksej je staro rusko in grško ime, ki v prevodu pomeni branilec, zagovornik. Moški s tem imenom naj bi bili zelo produktivni, domiselni in intuitivni.

Tečaj ruščine je priložnost tudi za pogovor o dolgi in zanimivi ruski zgodovini.