Zvezdniki z ruskimi koreninami

Tečaj ruščine poteka v sproščenem vzdušju, kjer pogovor pogosto nanese tudi na lahkotnejše teme, povezane z Rusijo. Ljudi z ruskimi koreninami lahko srečamo po vsem svetu. Ste vedeli, da je med njimi tudi slavni hollywoodski igralec (актер) Leonardo DiCaprio?

Leonardo DiCaprio

Zaradi priimka (фамилия) DiCaprio slavnega igralca verjetno pogosto povezujemo z Italijo. Zvezdnik pa ima po materini strani ruske korenine. Njegova babica (бабушка) Jelena Smirnova je bila namreč rojena v Rusiji.

Helen Mirren

Britanska igralka Helen Mirren je bila rojena ruskemu očetu in angleški materi kot Jelena Vasilijevna Mironov. Njen dedek (дедушка) po očetovi strani je bil polkovnik v ruski vojski (армия). Igralkin oče je bil prav tako rojen v Rusiji, vendar je večji del življenja preživel v Angliji. Igralka se je tudi s filmsko vlogo (роль) poklonila domovini (родина) svojega očeta – v filmu (фильм) Poslednja postaja je odigrala vlogo žene ruskega pisatelja (писатель) Leva Tolstoja.

Regina Spektor

Rusko-ameriška pevka, avtorica besedil in pianistka Regina Spektor je bila rojena v Moskvi leta 1980. Ko je bila stara devet let, je v času perestrojke njena družina (семья) emigrirala v ZDA. V Rusijo se je vrnila v okviru svoje koncertne turneje (тур) šele leta 2012. Svoji domovini se je poklonila s citiranjem ruskega literata Borisa Pasternaka v svoji pesmi (песня) Après Moi.

Milla Jovovich

Igralka (актриса) in manekenka (манекенщица) Milla Jovovich je bila leta 1975 rojena v Kijevu ruski materi in srbskemu očetu. Večino svojega zgodnjega otroštva (детство) je preživela v Moskvi, materinem rojstnem mestu. Čeprav že od leta 1980 ne živi več v Rusiji, tekoče govori rusko in je močno povezana s svojimi ruskimi koreninami in rusko kulturo.

Tečaj ruščine v Linguli je priložnost za vse tiste, ki želijo obogatiti rusko besedišče, izboljšati izgovarjavo in obenem sproščeno klepetati o Rusiji.