Marija Šarapova in zanimiva dejstva

Tečaj ruščine je priložnost za sproščen pogovor o zanimivih temah, med katerimi so tudi ruski športniki. V Rusiji so najbolj priljubljeni športi (спорт) hokej, nogomet in tudi tenis. Ruski teniški igralci že dolgo nizajo zavidljive rezultate. Verjetno najbolj slavna ruska športnica je Marija Šarapova, ki poleg dobrih rezultatov na teniških igriščih slovi tudi po svoji lepoti (красота).

Beloruske korenine

Ruska zvezdnica ima beloruske korenine. Njena starša prihajata iz beloruskega mesta Gomel. Zaradi bojazni pred posledicami černobilske katastrofe (катастрофа) sta se še pred Marijinim rojstvom preselila v Rusijo, kjer je bila Marija tudi rojena.

Nadarjena lepotica

Šarapova je pri sedmih letih, leta 1994, zaradi boljših pogojev treniranja skupaj z očetom emigrirala v Združene države Amerike. Na Florido sta odšla z minimalno vsoto denarja in brez znanja angleščine. Šarapova se je zaradi izredne nadarjenosti (талант) za tenis, ki jo je kazala že v zgodnji mladosti, lahko vpisala na prestižno teniško akademijo Nicka Bollettierija. Na akademiji sta med drugimi trenirala tudi Andre Agassi in Monika Seles.

Sibirska sirena

Šarapovi so teniški navdušenci (энтузиаст) pripisali kar nekaj vzdevkov – Kričeča pepelka, Sibirska sirena, Maša. Katerega bi izbrali vi?

Zmaga najstnice

Šarapova je leta 2004, pri rosnih 17 letih, osvojila Wimbledon, svoj prvi turnir za grand slam, in postala najmlajša zmagovalka (победитель) tega prestižnega tekmovanja. Njena zmaga je bila prava športna senzacija.

Slovenski zaročenec

Leta 2011 se je Šarapova zaročila s slovenskim košarkarjem (баскетболист) Sašem Vujačičem, s katerim je bila v zvezi od leta 2009. Par se je leta 2012 razšel.

Sugarpova

Poleg tega, da je Šarapova obraz prestižnih svetovnih znamk, kot so Nike, Canon, Porsche, Nike, Tiffany & Co., ima tudi svojo znamko sladkarij (конфет) z imenom Sugarpova.

Tečaj ruščine je priložnost, da se seznanite tudi z zanimivostmi o drugih ruskih športnikih in izpopolnite svoje znanje ruščine.