Rusi in najbolj nepriljubljeni stereotipi

Učenje ruščine ne pomeni le treniranja ruskega besedišča in slovnice, temveč tudi spoznavanje zanimivosti, povezanih z Rusi. Katerih stereotipov o sebi Rusi preprosto ne prenesejo?

Obsedenost z vodko

Vodka je v Rusiji brez dvoma popularna alkoholna pijača, a kljub temu je pivo vsaj toliko priljubljeno kot vodka. Mnogi Rusi vodke sploh ne pijejo!

Medvedi kot hišni ljubljenčki

Verjeli ali ne, v Rusiji je nekaj ljudi, ki imajo doma posebnega hišnega ljubljenčka – medveda (медведь). Naj vas to ne zavede – še vedno so veliko pogostejši mačke (кот), psi (собака) in hrčki (хомяк)!

Ruska literatura = Tolstoj in Dostojevski

Tolstoj in Dostojevski sta velikana ruske in svetovne književnosti, zato ljudje pogosto zmotno menijo, da sta rusko literaturo zaznamovala le onadva. To seveda ne drži, Rusi se ponašajo še s številnimi drugimi odličnimi književniki.

Nevzdržno hladna

Rusija ima kar sedem podnebnih pasov. Temperature se gibljejo od poletnih +45 °C v Kalmikiji do neverjetnih -64 °C v Ojmjakonu. Rusija torej ni le ledeno mrzla država, saj v nekaterih predelih lahko uživamo v visokih temperaturah.

Vedno resni

Za Ruse velja, da so resni in se ne smejijo pogosto. Nasmeški (улыбка) in smeh (смех) so v Rusiji namenjeni bolj družini, prijateljem in znancem in ne toliko turistom in neznancem na cesti. To pa ne pomeni, da v ruski družbi ni zabavno in veselo!

Ljubitelji kučem

Tako kot vsi Francozi ne nosijo baretke ali Američani ne nosijo kapice s šiltom, tudi vsi Rusi niso ljubitelji kučme (ушанка)!

Povezanost z mafijo

V filmih pogosto zasledimo ruske mafijce, kar ljudem daje napačno sliko o Rusih. Če se ne želite znajti sredi prepira (ссора), Rusom mafije preprosto ne omenjajte.  Verjemite, velika večina Rusov nima nobene povezave z mafijo in mafijskim življenjem!

Dežela ekstremov

Ne verjemite vsaki anekdoti, posnetku (клип) in članku, ki ga preberete na spletu (веб). Objemanje z medvedom, nore vožnje, divje pijanske igrice, plavanje (плавание) v ledeno mrzlem jezeru niso stvari, ki jih počne običajen Rus.

Vas zanima več stereotipov o Rusih? Preberite si jih na tej povezavi.

Rusija je čudovita dežela, polna nasprotij. Učenje ruščine v Linguli vam bo pomagalo pri spoznavanju največje države na svetu!