Stereotipi o Rusih, 1. del

Ruščina je najbolj razširjen slovanski jezik, ki vam bom pomagal navezovati stike z rusko govorečimi ljudmi in pridobivati nova prijateljstva (дружба). Poleg tega boste z znanjem ruščine lažje ugotovili, ali nekateri stereotipi (стереотип) glede Rusov zares držijo.

Resnost

V Rusiji velja nenapisano pravilo, da je v javnosti (общественность) in v družbi nepoznanih ljudi nevljudno in neprimerno izražati pretirana čustva. Rusi se tujcem zaradi tega pogosto zdijo resni (серьезный) in zadržani (сдержанный). Situacija se seveda spremeni v domačem okolju (среда), kjer so Rusi pogosto zelo razposajeni in glasni.

Neposrednost

Ruse naj bi zaznamovala tudi neposrednost (прямота). V Rusiji skoraj nikoli ne boste slišali, da bi znanca, ki se srečata na ulici, drug drugega vprašala: »Kako si?« Rusi ne poznajo vljudnostnega pogovora (беседа) in vedno takoj preidejo k bistvu. Zadev ne olepšujejo in povedo naravnost, kaj si mislijo. Zaradi tega pogosto izpadejo nekoliko ostri.

Ekstravaganten modni okus

Čeprav se ljudje po ruskih mestih večinoma sprehajajo v povsem običajni garderobi, velja, da Rusi oziroma Rusinje ljubijo razkošne modne kose z veliko bleščečega nakita (ювелирные) in raznimi modnimi dodatki (аксессуары). Na večernih zabavah, v diskotekah ali prestižnih restavracijah boste lahko tako videli do popolnosti urejene Rusinje v razkošnih oblekah (платье), krilih (юбка), visokih petah (высокие каблуки) in krznenih plaščih (шуба) ter Ruse v elegantnih in svečanih oblekah.

Vraževernost

Čeprav Rusi pogosto sledijo vraževernim običajem, večinoma seveda ne verjamejo v čudežne učinke vraževerja (суеверие). Izbrali smo nekaj najzanimivejših vraževerij, ki jih prakticirajo Rusi.

  • Pred potovanjem (путешествие) se za nekaj časa usedejo pred hišo, kar naj bi zagotovilo varno pot.
  • Srečo naj bi prinašal po nesreči razbit kozarec (стакан).
  • Na pogrebe (похороны) prinašajo sodo število rož, na praznovanja (торжества) pa liho.
  • Nikoli ne žvižgajo v zaprtem prostoru.
  • Nikoli ne sedijo na kotu mize ali na hladnih tleh (пол).
  • Ne rokujejo se na hišnem pragu (порог дома).

Ruščina vam bo v veliko pomoč tudi pri odkrivanju stereotipov, povezanih z Rusi in Rusijo. Obiščite tečaj ruskega jezika v Linguli, kjer bo pogovor nanesel tudi na to temo.