Ponosni Rusi

Na kaj so Rusi najbolj ponosni?

Tečaj ruščine je poleg učenja ruščine namenjen tudi navezovanju stikov in spoznavanju Rusije. Nekatere ruske navade in znamenitosti so znane po vsem svetu. Ali veste, na kaj so Rusi še posebej ponosni?

Cenjeni književniki

Le kdo ni slišal za Dostojevskega, Puškina, Tolstoja in za dela, kot so Zločin in kazen, Jevgenij Onjegin in Ana Karenina? Ruska literatura je zelo cenjena in znana, pot pa je našla tudi v šolske učbenike (учебник) po vsem svetu. Kako ponosni so Rusi na svoje pisatelje in uspešna književna dela, lahko vidimo tudi po velikem številu spomenikov (памятник) in skulptur, ki so posvečeni književnikom in književnim likom ter so postavljeni po vsej Rusiji.

Prvi v vesolju!

Leta 1961 je sovjetski vojaški pilot (летчик) Jurij Gagarin postal prvi človek, ki je opravil pot v vesolje (вселенная). Dve leti pozneje je njegova sonarodnjakinja Valentina Tereškova postala prva ženska, ki se je odpravila v vesolje. Na dosežek niso zelo ponosni le starejši Rusi, temveč tudi mlajša ruska generacija.

Država lepotic

Rusinje po svoji lepoti (красота) slovijo po vsem svetu in ruski moški so seveda na to zelo ponosni. Poleg lepote so znane tudi po brezhibni urejenosti ne glede na to, ali se opravljajo na slavnostno večerjo (ужин) ali bodo le skočile v trgovino (магазин).

Nepredstavljiva velikost

Rusi se radi hvalijo z dejstvom, da živijo v državi, ki pokriva kar eno osmino površine celotnega planeta in ima kar devet časovnih pasov. Kanada, druga največja država na svetu, je skoraj polovico manjša!

Izvrstni balet

Čeprav balet (балет) ne izvira iz Rusije, temveč iz Italije, so ga Rusi vzeli za svojega. V Rusijo je iz Francije prišel šele v 18. stoletju. Prav Rusija pa je najbolj zaslužna, da je balet postal cenjena oblika umetnosti (искусства), ki se je iz italijanskih renesančnih dvorcev preselila na večje odrske deske. Ruske baletne šole danes veljajo za ene izmed najboljših, ruske baletne plesalce in plesalke pa lahko občudujemo v nacionalnih baletnih ansamblih po vsem svetu.

Bogata zgodovina in močna vojska

Rusi so znani po tem, da zelo dobro poznajo zgodovino svoje države in so nanjo v večjem delu ponosni. Po anketah sodeč so zelo naklonjeni tudi ruski vojski (армия). Veliko državnih praznikov je povezanih z vojaškimi dosežki, verjetno najbolj znan praznik je dan zmage, ki se praznuje 9. maja in zaznamuje predajo (сдача) nacistične Nemčije leta 1945.

Tečaj ruščine v Linguli bo navdušil vse ljubitelje ruskega jezika, ruske kulture in tradicije.