Ruski carji in njihovi nenavadni hobiji, 1. del

Ruščina je jezik, pri učenju katerega imamo zaradi nekaterih podobnosti s slovenščino precej prednosti.

Ruski carji so se med seboj zelo razlikovali: nekateri se zdijo precej »dolgočasni« in so imeli bolj umirjeno življenje v primerjavi z drugimi bolj avanturističnimi, ki so živeli razburljivo življenje in se ukvarjali z neobičajnimi hobiji.

Car Ivan Grozni in mistika

  • Ljubitelji astrologije in alkimije

Znano je, da so se evropski monarhi v 16. stoletju zanimali za alkimijo in astrologijo. Že dedek Ivana Groznega Ivan III. se je navduševal nad dragocenimi kamni (камень) in njihovo močjo.

  • Strup za nezaželene uradnike

Ivan Grozni je oboževal astrologijo in ezoteriko na splošno (nauk o neznanem). Poleg tega naj bi mu angleški alkimist Eliseus Bomelius pripravljal smrtonosne strupe (яд), s katerimi se je car rešil nekaterih nezaželenih visokih uradnikov (клерк).

  • Vladanje s pomočjo vedeževalcev

Popotnik Jerome Horsey je zapisal, da je dal Ivan Grozni v Moskvo pripeljati več kot 60 vedeževalcev, ki so po zvezdah (звезда) napovedovali uspeh Ivanovih vojaških akcij in reform. Po legendi so vedeževalci pravilno napovedali tudi carjevo smrt, ki se je zgodila med partijo šaha (še en priljubljen hobi carja).

Car Aleksej Mihajlovič in sokolarstvo

Sokolarstvo – mladostna ljubezen

Car Aleksej Mihajlovič, oče Petra Velikega, se je ukvarjal s sokolarstvom. »Šport« je v Rusijo prišel z vzhoda, carska Rusija pa mu je v tistem času namenila veliko rubljev. Car je imel v Moskvi kletke s kar 3.000 plenilskimi pticami. Zanimivo je, da je bil za lov (охота) na sokole pristojen oddelek za tajne zadeve oziroma »varnostna agencija«.

Car je oboževal lov s sokoli, ki je potekal nekako takole: na odprtih poljih ob obrežju jezera v okolici Moskve so car in njegovi podaniki postavili šotore (палатка) z opremo, prigrizki in pijačo. Na carjevo znamenje so služabniki zatrobili na rogove, zabobnali in s tem »prebudili« sokole in jastrebe, ki so se dvignili v nebo (небо) in začeli pleniti.

Po lovu so carju prinesli sokola, ki se je pri lovu najbolj izkazal. Včasih je Aleksej tudi sam opravljal vlogo sokolarja. Bil je tako velik strokovnjak in poznavalec, da je celo napisal priročnik (руководство) za usposabljanje sokolarjev.

Peter Veliki in medicina

  • Veliko hobijev

Peter Veliki je imel ogromno zanimivih hobijev. Med drugim se je ukvarjal z mizarstvom, kovaštvom, kartografijo in ladjedelništvom. Najbolj pa naj bi Peter užival v medicini (медицина). V Amsterdamu se je pod mentorstvom profesorja anatomije Frederika Ruyscha učil medicine in kasneje tudi sam izvajal tečaje anatomije v Moskvi.

  • Seciranje trupel in puljenje zob

Peter Veliki je rad prisostvoval operacijam, in kot je zapisal njegov biograf Ivan Golikov, je zahteval, da so ga natančno obveščali o operacijah in obdukcijah. Velikokrat se jih je udeležil in celo pomagal pri izvajanju. Zelo uspešen naj bi bil pri seciranju trupel in puljenju zob (зуб). V muzeju Kunstkamera v Sankt Peterburgu si lahko celo pogledate zbirko zob, ki jih je izvlekel car.

  • Ustanovitev državne bolnišnice

Njegovo navdušenje nad medicino je bilo koristno tudi za državo. Ustanovil je vojaško bolnišnico Lefortovo, ki je bila prva državna bolnišnica (больница) v Rusiji.

Ruščina je mehko zveneč jezik, ob spodbudi Lingulinih učiteljic boste zagotovo samozavestneje spregovorili v ruščini in se lotili branja o zanimivi ruski zgodovini.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.