Katarina Velika in zanimiva dejstva

Tečaj ruščine je pravi naslov, da spoznate delček razburljive ruske zgodovine. Ena najbolj znanih ruskih osebnosti je carica Katarina Velika, ki je ruskemu imperiju vladala od leta 1762 vse do smrti leta 1796.

Revolucionarna carica

Katarina Velika velja za enega najbolj učinkovitih in cenjenih ruskih voditeljev. V času njenega vladanja je ruski imperij cvetel. Naklonjena je bila razsvetljenstvu – dopisovala si je z največjimi razsvetljenskimi misleci (мыслитель), kot sta Voltaire in Diderot. Sama sebe je imenovala kar »filozof na prestolu«. Spodbujala je razvoj znanosti in družboslovja ter se zavzemala za izobraženje (образование) srednjega razreda. Zgraditi je dala številne šole in bolnišnice.

Brez kapljice ruske krvi

Katarina Velika v sebi ni imela niti kaplje ruske krvi (кровь). Rodila se je leta 1729 kot nemška princesa Sofija Avgusta Frederika von Anhalt-Zerbst-Dornburg v Prusiji oz. na današnjem Poljskem. Njeni starši so se vse od njene mladosti trudili, da bi se mlada Sofija poročila z ruskim prestolonaslednikom (наследник престола). Leta 1745 je pri šestnajstih letih res stopila v zakon s sedemnajstletnim prestolonaslednikom Petrom Fjodorovičem. Ob tej priložnosti je sprejela pravoslavno vero in se preimenovala v Katarino Aleksejevno Rusko.

Vladarica s pomočjo državnega udara

Katarinin mož Peter je prestol prevzel po smrti tete Elizabete leta 1762. Njegovo slabo in neodgovorno vladanje, ki je jezilo podložnike, pa se je hitro končalo. Le pol leta po kronanju (коронация) je bil ubit v državnem udaru (переворот), ki so ga vodili bratje Orlov. Po umoru carja so za carico okronali Katarino.

Dvaindvajset ljubimcev?

Zakon med Petrom in Katarino ni bil srečen in oba sta imela zunajzakonska razmerja.

  • Oktobra 1754 je Katarina rodila ruskega prestolonaslednika Pavla. Mnogi so menili, da je Pavel pravzaprav plod njenega razmerja z ruskim oficirjem Sergejem Saltikovim. Kljub številnim ugibanjem pa naj bi prestolonaslednik po videzu veliko bolj spominjal na krhkega Petra kot na postavnega in velikega Saltikova.
  • Katarinin ljubimec (любитель) je bil tudi Gregorij Orlov, eden od voditeljev (лидер) državnega udara. Nekateri viri trdijo, da je imela Katarina dvanajst ljubimcev, drugi pa navajajo, da jih je bilo dvaindvajset.

Babičin ljubljenec

Katarina in njen prvorojenec Pavel nista bila v najboljših odnosih in nista preživela veliko časa skupaj – Pavel je odraščal pri očetovi teti (тетя) Elizabeti. Carici se nikoli ni zdel primeren naslednik; veliko raje je imela vnuka (внук) Aleksandra, Pavlovega sina, ki ga je tudi vzgajala in si je želela, da bi jo nasledil prav on. Kljub temu pa je njen prestol zasedel Pavel, ki je bil v nasprotju s svojo materjo zelo nepriljubljen. Po petih letih vladanja so ga umorili in prestol je zasedel Katarinin ljubljenec Aleksander.

Tečaj ruščine bo pritegnil tudi vse ljubitelje ruske zgodovine in kulture.