Rusi in sklepanje posla

Tečaj ruščine je odličen za poslovneže, ki sklepajo posel v Rusiji ali z rusko govorečimi ljudmi. Tako kot drugod po svetu tudi v Rusiji veljajo določena nenapisana pravila, priporočila in kodeksi vedenja, katerih poznavanje vam lahko pomaga pri poslovanju.

Osebna srečanja

V Rusiji ni priporočljivo sklepati poslov po telefonu (телефон). Poslovni pogovori po telefonu se zdijo Rusom neproduktivni, nesmiselni in neprijetni. Rusi so navajeni na poslovne sestanke (встреча) in srečanja v živo, kjer je komunikacija med udeleženci pristnejša in osebnejša.

Naslavljanje naj bo formalno

Rusi so glede naslavljanja zelo strogi, zato se omejite na formalno naslavljanje, če vam seveda ni rečeno drugače. Rusko polno ime je sestavljeno iz osebnega imena, patronimika in priimka. Pri formalnem naslavljanju v Rusiji uporabljajo osebno ime in patronimik.

Nezaželeno zamujanje

Kot drugod je tudi v Rusiji nevljudno in neobičajno, da poslovni partner pride na pogovor (беседа) oziroma sestanek nenapovedano. Vedno se napovejte in bodite točni, Rusi zamujanja ne prenašajo dobro!

Zapišite dogovorjeno

Kar zadeva posel (бизнес), Rusi veljajo za nepredvidljive in impulzivne ljudi. V Rusiji nič ne velja brezpogojno, če ni jasno zapisano, zato se po pogovoru lahko zgodi, da si bo vaš ruski poslovni partner premislil ali spremenil pogoje. S pisno pogodbo (контракт) se lahko pred takšnimi in drugačnimi neprijetnimi poslovnimi situacijami zaščitite ter se izognete težavam (проблема) in slabi volji.

Vizitke so pomembne

Medtem ko so šle v Zahodni Evropi poslovne vizitke (визитка) ponekod v pozabo, so v Rusiji ena od osnovnih stvari pri sklepanju posla in navezovanju poslovnih stikov. Nikoli ne pozabite na poslovno vizitko, za katero je priporočljivo, da je prevedena v ruščino.

Tečaj ruščine vas bo seznanil tudi z drugimi posebnostmi kodeksa vedenja v Rusiji.