Rusi in vodka

Ali tudi ob misli na Ruse najprej pomislite na vodko?

Vodka (Водка) je v ruščini ženskega spola in je ljubkovalna oblika za besedo voda (вода).

85 odstotkov ruskih moških redno pije vodko; Rusi je tako popijejo precej  več kot povprečni Evropejec. Rusi raje pijejo doma kot v lokalih ali na prostem, predvsem pa spoštujejo »tradicijo« pitja vodke.

Zelo pomembni so različni prigrizki, s katerimi ustvarijo dobro »podlago«, ki omogoča pitje v večjih količinah. K vodki servirajo ostre in mastne prigrizke (закуска – sakusska), kot so kisle kumarice, slaniki, črni kruh, salama, kislo zelje …. Pijejo čisto vodko in je ne mešajo s sokovi. Nekateri po vodki pijejo mineralno vodo ali sok in tako ublažijo pekoč občutek. To imenujemo чем запивать (tschjem sapiwat).

vodka

Водка.

Obstaja celo »ruska tehnika« pitja vodke ‒ pije se v velikih odmerkih po en deciliter ali pogosto tudi več naenkrat. Vodka mora biti dobro ohlajena.

Tradicija pitja vodke prehaja v družinah z generacije na generacijo. Oče ali dedek morata naučiti sina ali vnuka, kako se pije alkohol. Čeprav se v sodobni Rusiji struktura pitja alkohola spreminja v prid piva in ostalih nizkoalkoholnih pijač, vodka še vedno ostaja prva.

In kako boste rekli na zdravje? За здоровье! (sa sdarow’je). Pričakuje se, da bomo nazdravili s kozarci, ni pa tradicije, da si ob tem pogledamo v oči.

Vonj in okus vodke Rusi izboljšajo z različnimi dišavami: cimetom, meto, limonino lupino … Poznajo tudi aromatizirane vodke Subrowka, Limonnaja (limonina vodka), Perzowka (metina vodka) …, za pripravo katerih uporabljajo še sladkor, portsko vino, konjak in med.