Rusi in vodka

Ali tudi ob misli na Ruse najprej pomislite na vodko?

Vodka (Водка) je v ruščini ženskega spola in je ljubkovalna oblika za besedo voda (вода).

85 odstotkov ruskih moških redno pije vodko; Rusi je tako popijejo precej  več kot povprečni Evropejec. Rusi raje pijejo doma kot v lokalih ali na prostem, predvsem pa spoštujejo »tradicijo« pitja vodke.

Prigrizki za vsak okuis

Zelo pomembni so različni prigrizki, s katerimi ustvarijo dobro »podlago«, ki omogoča pitje v večjih količinah. K vodki servirajo ostre in mastne prigrizke (закуска – sakusska), kot so kisle kumarice, slaniki, črni kruh, salama, kislo zelje …. Pijejo čisto vodko in je ne mešajo s sokovi. Nekateri po vodki pijejo mineralno vodo ali sok in tako ublažijo pekoč občutek. To imenujemo чем запивать (tschjem sapiwat).

Znate vodko piti “po rusko”?

Obstaja celo »ruska tehnika« pitja vodke ‒ pije se v velikih odmerkih po en deciliter ali pogosto tudi več naenkrat. Vodka mora biti dobro ohlajena.

Ruska tradicija

Tradicija pitja vodke prehaja v družinah z generacije na generacijo. Oče ali dedek morata naučiti sina ali vnuka, kako se pije alkohol. Čeprav se v sodobni Rusiji struktura pitja alkohola spreminja v prid piva in ostalih nizkoalkoholnih pijač, vodka še vedno ostaja prva.

In kako boste rekli na zdravje?

За здоровье! (sa sdarow’je). Pričakuje se, da bomo nazdravili s kozarci, ni pa tradicije, da si ob tem pogledamo v oči.

Vodka z okusom

Vonj in okus vodke Rusi izboljšajo z različnimi dišavami: cimetom, meto, limonino lupino … Poznajo tudi aromatizirane vodke Subrowka, Limonnaja (limonina vodka), Perzowka (metina vodka) …, za pripravo katerih uporabljajo še sladkor, portsko vino, konjak in med.

Tečaj ruščine je idealna priložnost, da spoznate različne ruske kulinarične posebnosti.