Slavni ruski inovatorji

Učenje ruščine lahko popestrimo s pogovorom o ruski kulinariki, kulturi in slavnih Rusih. Iz Rusije prihaja kar nekaj inovatorjev (изобретатель), katerih izumi in dognanja izboljšujejo naše življenje še danes. Nekateri so do svojih inovacij prišli z dolgoletnim delom (работа), drugim se je ideja porodila mimogrede.

Ilja Mečnikov in mlečni izdelki

Mlečni izdelki (молочные продукты) so bili sicer poznani že stoletja prej, leta 1910 pa je ruski znanstvenik Mečnikov prvi predstavil pozitivne učinke fermentiranih mlečnih izdelkov na človekovo počutje – ti namreč zavirajo procese gnitja v črevesju (кишечник). Dokazal je, da ima prav Bolgarija, ki je mleku prva začela dodajati encime, največji delež ljudi z zdravimi jetri (печень).

Aleksander Popov in radio

Učitelj fizike Aleksander Popov je leta 1885 na sanktpeterburški univerzi predstavil sistem brezžične komunikacije (связь) in prototip radia. Zaradi svojega udejstvovanja v vojski (армия) pa Popov svojega dela ni mogel razkriti javnosti (общественность). Rusi še danes praznujejo dan radia, to je 7. maj, ko je Popov predstavil svoj prototip.

Leta 1897 je podobna dognanja v reviji (журнал) objavil Italijan Guglielmo Marconi. Objave so vzbudile bučen odziv javnosti in še danes se pojavljajo nesoglasja o tem, ali je radio izumil Rus ali Italijan.

Andrej Vlasenko in kombajn

Leta 1868 je upravljavec posesti (землевладелец)  Andrej Vlasenko izdelal prvi žitni kombajn (комбайн), ki je opravil delo, za katerega bi bilo v enakem času potrebnih kar 19 kmečkih delavcev (рабочие). Prvi kombajn na videz ni bil pretirano podoben današnjim – bil je skoraj povsem lesen in sestavljen iz dveh strojev, ki so ju poganjali štirje konji.

Želite spoznati še druge znane Ruse? Učenje ruščine v Linguli vam bo omogočilo sporazumevanje v vsakdanjih situacijah, ob tem pa bo tudi priložnost za sproščen pogovor o različnih zanimivostih, povezanih z Rusijo.