Peter Carl Fabergé in zanimiva dejstva

Tečaj ruščine je pogosto priložnost za pogovor o znanih Rusih. Med njimi je zlatar in draguljar Peter Carl Fabergé, ki po svetu slovi predvsem zaradi znamenitega Fabergéjeva jajca. Nekoliko manj pa poznamo druge zanimivosti, povezane z njim.

Nadaljevanje družinske obrti

Fabergéjeva družina ima pestro zgodovino. Predniki njegovega očeta so bili Hugenoti, ki so Francijo zapustili v 17. stoletju in se izognili verskemu pregonu. Družina se je iz Nemčije nato preselila v baltiške države, kjer so iskali bogate kupce. Na koncu so se v 19. stoletju ustalili v Sankt Peterburgu, kjer je bil Peter tudi rojen. Peter je od očeta še med študijem podjetništva (бизнес) in izdelovanja nakita podedoval delavnico in trgovino z nakitom (ювелирные изделия).

Zvezdniški draguljar

Fabergé je bil pravi draguljarski in zlatarski zvezdnik (звезда). Njegovi stranki sta bili poleg ruske kraljeve družine tudi kraljeva družina združene Švedske in Norveške ter Matilda Kšesinska, primabalerina (балерина) Bolšoj teatra in nekdanja ljubica carja Nikolaja II. Nekateri Faberéjevi izdelki pa niso bili dostopni le plemičem in pomembnežem, ampak tudi navadnim smrtnikom. Tako so pred veliko nočjo v trgovinah podjetja prodajali miniaturne obeske (кулон) različnih barv v obliki jajca.

Danes naj bi eno jajce stalo vsaj milijon funtov

V ozadju velikonočnih jajc se skriva zanimiva zgodba. Prvo Fabergéjevo jajce je bilo narejeno leta 1885. Naročil ga je car Aleksander III., ki je jajce podaril svoji ženi Mariji Feodorovni. Carici je bilo jajce tako všeč, da je vsako veliko noč (пасха) vse do ruske revolucije naročilo (заказ ) ponovila. Skupaj je Fabergé ustvaril 50 velikonočnih jajc za carsko družino (8 se jih je izgubilo) in 20 jajc za druge stranke. Po revoluciji so nakit kraljeve družine in zbirko luksuznih predmetov prodali, tri jajca pa so pristala v zbirki (коллекция) angleške kraljice Elizabete II.

Bolj podjetnik kot draguljar

Fabergé je po svetu poznan kot draguljar, čeprav sam nikoli ni izdeloval nakita in drugih Fabergéjevih izdelkov. Bil je odličen podjetnik in vodja, ki je pod svojim okriljem zbral vrhunske zlatarje in oblikovalce, ki so delali zanj. Zelo dobro naj bi razumel naročnikove želje (желание) in zahteve.

Širok nabor izdelkov

Fabergéjevo podjetje je poleg nakita izdelovalo srebrno posodo, cigaretne škatlice, srebrne figure, škatle, kipce in druge okrasne predmete. Kljub širokemu naboru izdelkov je najbolj poznan po velikonočnih jajcih (яйцо), ki so bili narejeni za rusko kraljevo družino.

Tečaj ruščine je priložnost za širjenje besednega zaklada in zanimive debate.