Rusi in prijateljstvo

Tečaj ruščine vas bo seznanil tudi z rusko kulturo. Tujci imajo Ruse pogosto za hladne in stroge ljudi, ki se ne smejijo veliko. Mogoče na prvi pogled res delujejo nekoliko zadržano, kar pa ne pomeni, da je sklepanje prijateljstev v Rusiji nemogoče. Zbrali smo nekaj zanimivosti o tej temi.

Lingula-ucenje-ruscine-odrasli6

Eden plača vse ali nič!

Deljenje računa (счет) med prijatelji ni možno. Na zmenku je plačevanje le svoje pijače ali hrane skoraj prepovedano, zelo podobno pa je tudi pri druženju s prijatelji. Eden plača vse ali nič!

Del družine

Pri nas pogosto ločujemo družinsko življenje in druženje s prijatelji (друг). Ni neobičajno, da se naši družinski člani ne poznajo prav dobro z našimi prijatelji. V Rusiji je situacija nekoliko drugačna. Družina (семья) po navadi precej dobro pozna ožje prijatelje svojih družinskih članov.

Neposrednost

Rusi ne olepšujejo stvari in veljajo za zelo neposredne ljudi, ki iskreno odgovarjajo na vprašanja. Če boste svojega ruskega prijatelja vprašali, ali ste se zredili, pričakujte iskren odgovor (ответ)!

Pripravljenost na pomoč

Rusi so prijateljem vedno pripravljeni priskočiti na pomoč (помощь) in jim narediti uslugo. Nič nenavadnega ni, če ruskega prijatelja prosite za pomoč pri iskanju službe (работа), varovanju hišnih ljubljenčkov (домашнее животное) in nakupovanju (покупка). Za tujce je ruska pripravljenost za pomoč še posebej dobrodošla pri urejanju birokracije.

Pretirana prijaznost ni zaželena

Pretiravanje z vljudnostnimi frazami in izkazovanjem hvaležnosti (благодарность) v Rusiji ni dobro sprejeto. Rusom se zdi pretirana prijaznost nesmiselna in nepotrebna in se ji izogibajo. To seveda ne pomeni, da se v Rusiji ne smete zahvaljevati in biti vljudni, le pretiravati ne!

Vedno je čas za pogovor

Dobri ruski prijatelji vas bodo z zanimanjem poslušali in vam skušali svetovati ne glede na čas dneva in tematiko. Rusi večinoma nimajo velike skupine prijateljev, temveč manjše število bližnjih prijateljev, ki pa so jim popolnoma predani.

Nikoli dolgčas

Znano je, da se Rusi radi zabavajo in pijejo alkohol. Z rusko družbo vam ne bo dolgčas, pa naj bo to v baru, diskoteki, na domači zabavi ali na pikniku. Poznani so kot zelo dobri gostitelji.

Tečaj ruščine v Linguli je odlična priložnost, da spoznate zanimivosti iz ruske kulture. Znanje ruščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se jih boste želeli raziskati sami.