Ruski carji in njihovi nenavadni hobiji, 2. del

Tečaj ruščine v Linguli se v številnih pogovorih dotakne tudi ruske zgodovine. Znanje ruščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če boste Rusijo želeli raziskati sami. Življenje ruskih carjev je bilo od nekdaj tema, ki je privabljala zanimanje ljudi. Nekateri ruski carji so bili še posebej zanimivi!

Ana Ivanovna in streljanje

  • Nenavaden hobi za žensko

Nečakinja Petra Velikega Ana Ivanovna oziroma Ana Ruska je sovražila plese (танец) in gledališče. Njena prava strast je bilo streljanje (стрельба), kar je bilo za dekleta v tistem času sila nenavadno.

  • Park za lovljenje divjadi

Prijel se je je vzdevek Peterhof Diana, saj je enega od paviljonov v Peterhofu (poletna rezidenca ruskih carjev) spremenila v lovsko kočo (охотничий домик). V park v Peterhofu so za carico pripeljali vse vrste divjadi, da je lahko uživala v lovu. V poletni sezoni leta 1739 je ustrelila devet jelenov, 16 divjih koz, štiri divje svinje, enega volka, 374 zajcev in 608 rac! V kraljevski kočiji (карета) je imela vedno majhno športno puško, ki jo je lahko uporabila, če je na poti slučajno zagledala kakšno raco ali vrano.

Nikolaj I. ter risanje in pihala

  • Kreator in tehniški risar

Car Nikolaj  I. (1796–1855) se je že od otroštva navduševal nad slikarstvom, predvsem pa je užival v izdelavi tehniških risb in skic. Oboževal je tudi kreiranje in skiciranje vojaških uniform (форма) ko je bil še vojvoda, je Nikolaj zasnoval in narisal na desetine skic uniform za ruske vojske. Potem ko je postal car, pa je svoje ideje (идея) uresničil, saj so bile med njegovo vladavino vojaške in civilne uniforme dokončno standardizirane.

  • Nadarjeni skladatelj in igralec na pihala

Nikolaj I. je bil prvi ruski car, ki je igral pihala. Imel je flavto, rog in kornet. Imel naj bi dober posluh, ustvaril je tudi nekaj koračnic (марш), ki jih je igral na domačih koncertih.

Nikolaj II. in fotografija

  • Vsestranski car

Nikolaj II. je bil, tako kot njegov dedek, odličen risar. Oboževal je tudi kolesarjenje (велотуризм) in tenis. Glavni carjev hobi pa je bila fotografija. Prav zaradi te njegove strasti (страсть) imamo danes boljši vpogled v življenje carske družine. Uporabljal je ameriški fotoaparat znamke Kodak, najboljši model tistega časa.

  • Družinska strast

Tudi njegova žena Aleksandra Feodorovna je bila ljubiteljica fotografiranja. Na leto naj bi skupaj posnela in razvila do 2000 fotografij. Nikolaj II. naj bi oboževal tudi lepljenje, označevanje in urejanje fotografij (фотография) v albumih, kar je pogosto počel skupaj s svojimi otroki.

Tečaj ruščine v Linguli vam postreže tudi z zanimivostmi iz ruske zgodovine.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.