Stereotipi o Rusih, 2. del

Obstaja kar nekaj stereotipov o Rusih, nekateri bolj znani, drugi manj. Ruščina vam bo pomagala, da boste lahko sami presojali, ali so ti upravičeni.

Strastni kadilci

Ste vedeli, da Rusi množično kadijo? Rusija ima eno najvišjih stopenj kajenja (курение) na svetu. V ruskih barih, restavracijah in diskotekah je dovoljeno kaditi, kar pri nekadilcih povzroča kar nekaj slabe volje (плохое настроение). Kljub velikemu številu kadilcev v zadnjem času kar nekaj Rusov, predvsem mladih (молодежь), to razvado opušča.

Ruske lepotice

Ruske ženske v svetu veljajo za lepotice (красавица), ki burijo domišljijo (воображение). Mestne ruske ženske so poleg svoje lepote (красота) znane tudi po razkošnih oblekah, krznenih plaščih, nakitu, popolno urejeni pričeski (прическа) in brezhibno naličenem obrazu (лицо). Ruske ženske pa niso samo prijetne na pogled, bile naj bi tudi zelo inteligentne in razgledane. Seveda pa je lepota povsem subjektivna stvar in odvisna od okusa posameznika!

Moški delajo, ženske gospodinjijo

Zahodnjakom se pogosto zdi, da so v sodobni Rusiji vloge (роль) žensk in moških še vedno zelo določene in ločene – moški (мужчины) naj bi skrbeli za finance, ženske (женщины) pa predvsem za dom in otroke. Omenjeni stereotip je dokaj zastarel, saj lahko v sodobni Rusiji ženske opravljajo povsem enake naloge kot moški, in nasprotno. Lahko rečemo, da v sedanjosti (настоящее время) ni več mogoče opaziti tako drastičnih razlik (разница) med Rusijo in zahodnimi državami.

Ljubitelji vodke

Drži, da Rusi v povprečju zaužijejo velike količine alkohola (алкоголь) in na prvem mestu po priljubljenosti je še vedno vodka (водка), čeprav ji v zadnjih letih za petami sledi predvsem pivo (пиво), vse bolj pa je popularno tudi peneče se vino (игристое вино). Ne glede na trende v zadnjem času pa bo verjetno vodka še naprej ostala obvezna pijača na vsaki ruski zabavi in srečanju!

Ruščina je zelo uporaben jezik, ki vam lahko pride prav tako pri delu kot tudi v prostem času. Tečaj ruščine v Linguli je odlična priložnost, da se naučite tega lepega slovanskega jezika.