Rusi – teorije zarote in urbane legende, 2. del

Vsaka država ima svoje legende in teorije zarote, Rusija pri tem ni izjema. Tečaj ruščine vam bo poleg učenja ruskega jezika omogočil tudi odkrivanje teh »temačnih« ozadij.

Duh iz Čapajevska

Zanimiva ljubezenska zgodba prihaja iz majhnega ruskega mesta Čapajevsk. Elena in Aleksej sta bila mlada zaljubljenca. Tik pred poroko (свадьба) je Aleksej umrl v kemični nesreči (завод) v tovarni. Elena je bila tako žalostna, da se je v poročni obleki  vrgla pod vlak (поезд). Legenda pravi, da kljub smrti (смерть) ni našla miru in še vedno v nevestini opravi tava po pokopališču (кладбище) ter išče svojega ljubega.

Vodna pošast Brosnja

Brosnja je v ruski folklori vodna pošast (монстр), ki spominja na zmaja in živi v jezeru Brosno na zahodu Rusije. Brosnja nastopa v številnih regionalnih legendah, nekatere izvirajo že iz 13. stoletja. Bila naj bi v sorodu s slavno Nessie, pošastjo (дракон), ki prebiva v škotskem jezeru (озеро) Loch Ness.

Črna volga

V 60. in 70. letih so bile zelo priljubljene zgodbe o skrivnostnem avtomobilu – črni volgi. Voznik črne volge naj bi ponoči ugrabljal otroke z ulic ruskih mest. Nihče ni mogel z gotovostjo trditi, kdo je zlovešči voznik (водитель), širile pa so se govorice, da je to sam hudič (дьявол).

Izvor pekla

V času Sovjetske zveze naj bi ruski raziskovalci v Sibiriji skopali tako globoko luknjo (дырка), da naj bi prišli do izvora pekla (ад). Med vrtanjem luknje v debel led je stroj (машина) podivjal. Znanstveniki so začutili vročino (тепла), ki je izžarevala iz luknje; ko so vanjo spustili mikrofone, pa so zaslišali tudi šibke človeške glasove (голос), ki so vpili in stokali v svoji žalosti. Začudeni raziskovalci so po vidnem in slišanem menili, da so našli izvor samega pekla.

Starka iz Ostankina

V predelu Moskve, imenovanem Ostankino, naj bi se pojavljal duh stare ruske ženice. Modra starka naj bi prišla posvarit ruske vladarje o bližajočih se nevarnostih (угроза). Legenda je že stara – prvi zapisi o skrivnostni starki so stari 500 let.

Tečaj ruščine v Linguli je sestavljen iz pogovora o zanimivih temah, med katere sodijo tudi ruske legende in teorije zarote.