Rusi in prvi šolski dan

Tudi ruski otroci se v šolo vračajo prvega septembra. Ta dan pa je v Rusiji za vse šolarje še posebno svečan.

Državni praznik – dan znanj

Prvi september je namreč državni praznik – dan znanj (День знаний), ki ga praznujejo od leta 1984 dalje. Posvečen je vsem šolarjem, študentom, njihovim staršem, učiteljem in vsem tistim, ki so kakorkoli povezani z izobraževanjem, njegov cilj pa je dati veljavo znanju in vedoželjnosti.

Ob tej priložnosti šole organizirajo slavnostne prireditve, na katerih ne manjka recitiranja poezije ter govorov ravnateljev in predstavnikov lokalnih oblasti.

Lingula-ucenje-ruscine-otroci1

Prvi šolski zvonec z obilico rož

Tradicionalno po proslavi prvošolka z zvoncem v rokah sede na ramena šolarja iz zadnjega letnika in začne zvoniti in opozarjati na prvi šolski zvonec, ki ga bodo prvošolčki slišali v šolskih klopeh. Zato se prvi september za prvošolčke imenuje kar prvi zvonec (первый звонок).

Svečano oblečeni šestletniki s šopkom rož (букет) v rokah tako prvič prestopijo šolski prag. Rože, najbolj priljubljene so rdeče gladiole, prvošolčki izročijo učiteljicam, ki se potem s polnimi rokami šopkov vračajo domov. Zaradi množičnega povpraševanja po rožah je prvi september drugi najljubši dan cvetličark, takoj po osmem marcu.

Naslednji dan že šolska rutina

Po proslavi se šolarji odpravijo domov, pravo šolsko življenje se začne šele naslednji dan.

Učenje ruščine v Linguli se začenja prvi teden oktobra oziroma marca. Na prvi šolski dan vas v Linguli pričaka darilo – »šolska torbica«, zvezek in še kaj praktičnega za učenje ruščine.