Rusija in zanimiva dejstva o Petru Velikem

Tečaj ruščine je poleg učenja ruskega jezika namenjen tudi spoznavanju bogate ruske zgodovine. Verjetno najbolj znana ruska zgodovinska osebnost je car (царь) Peter Veliki. Izbrskali smo nekaj zanimivih podrobnosti iz življenja tega slavnega Rusa.

Car pri desetih letih

Leta 1682, ko je imel deset let, je bil Peter proglašen za sovladarja ruskega imperija. Po smrti svojega polbrata (единокровный брат) Ivana V. leta 1696 pa je prevzel popolno oblast.

Pravi velikan

Peter Veliki naj bi v višino meril več kot dva metra in še danes velja za najvišjega ruskega carja. Izstopal pa ni le po svoji višini, temveč tudi fizični moči in privlačnem izgledu.

Poroka s služkinjo

Peter Veliki je bil poročen dvakrat. Pri sedemnajstih se je poročil z Jevdokijo Lopuhino. Devet let kasneje sta se ločila, Jevdokijo pa je Peter poslal v samostan (монастырь). Potem je njegova ljubica (любовница) postala prijateljeva služkinja (горничная) Marta Skavronska, ki se je pozneje preimenovala v Katarino. Po približno desetih letih ljubimkanja sta se leta 1712 poročila. Čez nekaj let je Marija oziroma Katarina tudi uradno postala ruska carica (императрица).

Brez moškega naslednika

Čeprav je imel kar 14 otrok, je po smrti ostal brez moškega naslednika (преемник), saj so samo trije Petrovi otroci dočakali starost nad 20 let. Prvorojenec Aleksej Petrovič je bil obsojen na smrt, ker naj bi želel očetu prevzeti oblast. Umrl je v zaporu (тюрьма) v Sankt Peterburgu, star osemindvajset let. Legenda pravi, da je na svoji smrtni postelji Peter želel napisati ime svojega naslednika, vendar naj bi umrl, preden je zapisal ime.

Avanturistični popotnik

Peter Veliki je pod imenom Peter Mihajlov skupaj z rusko delegacijo trgovcev, vojakov, strokovnjakov in prevajalcev 18 mesecev potoval po Evropi. Namen potovanja sta bila predvsem iskanje političnih zaveznikov (союзник) in vojaške pomoči (помощь) v boju (бой) proti Turkom ter spoznavanje evropske kulture.

Govorec nizozemščine

Na Nizozemskem se je podrobno seznanil z ladjedelništvom (судостроение) in je celo nekaj časa delal kot ladijski tesar, ob tem se je tudi naučil nizozemskega jezika. Pridobljeno znanje je kasneje uporabil za okrepitev ruske mornarice (флот). Nizozemski vpliv na rusko ladjedelništvo pa lahko zasledimo tudi v ruskem jeziku –  velika večina ruskega ladjedelniškega besedišča izvira iz nizozemščine.

Tečaj ruščine je odlična možnost, da se poleg ruskega besedišča in slovnice seznanite tudi s pestro rusko zgodovino.