Malo znane zanimivosti o Rusiji in Rusih

Lingula-ucenje-ruscine-vaje2Učenje ruščine lahko popestrimo s pogovorom o Rusiji in ruski kulturi. Največja država na svetu je povezana z veliko zanimivostmi in dogodki, za nekatere od njih verjetno še niste slišali in vas bodo presenetili.

Edinstvena bazilika sv. Vasilija Blaženega

Ena izmed glavnih znamenitosti v Moskvi je bazilika sv. Vasilija Blaženega. Legenda pravi, da je Ivan Grozni arhitekta omenjene bazilike Postnika Jakovljeva dal oslepiti, saj se je bal, da bo drugje zgradil podobno baziliko.

Brez cvetja ne gre!

Rusi imajo zelo radi različno cvetje (цветы), ki velja za najbolj klasično darilo (подарок) ob skoraj vsaki priložnosti. Paziti pa je treba pri številu rož v šopku (букет), ki mora biti vedno liho. Rusi so še posebej pazljivi pri pogrebnih slovesnostih (похороны), kjer so šopki sestavljeni iz natančno določenega števila rož.

Strastni ljubitelji alkohola

Rusi veljajo za strastne ljubitelje alkoholnih pijač, ki jih v Rusiji ne manjka. Po količini zaužitega alkohola so na svetovni lestvici na četrtem mestu, pred njimi so le Belorusija, Moldavija in Litva.

Kar enajst časovnih pasov!

Rusija ima, verjeli ali ne, enajst časovnih pasov, kar je več kot katerakoli druga država (страна) na svetu (мир).

Moški so v manjšini

V Rusiji je kar 11 milijon več žensk (женщина) kot moških (мужчина). Tudi pričakovana življenjska doba moških v Rusiji je občutno krajša in znaša le 65 let. Na drugi strani pa je pričakovana življenjska doba žensk kar deset let daljša, torej 75 let.

Drevesa s ključavnicami

Navajeni smo, da zaljubljenci po vsem svetu priklepajo ključavnice na mostove, v Rusiji pa je situacija nekoliko drugačna. V Rusiji boste namreč našli drevesa s ključavnicami, ki jih priklepajo zaljubljeni pari.

Najlepša podzemna železnica na svetu

Moskovska podzemna železnica kljub veliki konkurenci velja za najlepšo na svetu. Turisti lahko na večini postaj moskovske železnice občudujejo neverjetno arhitekturo in poslikave, na nekaterih postajah pa lahko prisluhnejo tudi čudoviti klasični glasbi. Preberite več.

Učenje ruščine je odlično izhodišče za spoznavanje ruskih zanimivosti, ki jih ne manjka! S pogovorom boste bogatili besedni zaklad, vadili slovnico in izvedeli veliko novega o Rusiji.