Rusija in Lev Tolstoj

Tečaj ruščine vam omogoča vpogled v čudoviti svet ruske književnosti, ki vas bo brez dvoma navdušil. Eden najbolj slavnih ruskih oziroma svetovnih literatov je Lev Nikolajevič Tolstoj. Zbrali smo nekaj zanimivosti iz njegovega življenja.

Ljubitelj podeželja in poliglot

Čeprav se je Tolstoj rodil v premožni družini (семья), je čas raje preživljal v preprostem podeželjem okolju (окружающая среда). Tako je večinoma živel na svojem podeželskem posestvu Jasna Poljana, kjer je med drugim opravljala razna kmečka opravila. Po posestvu naj bi se pogosto sprehajal kar bos.

Ne le, da je tekoče govoril nemško, francosko in angleško, razumel je tudi grško, latinsko, špansko, italijansko, ukrajinsko, turško in bolgarsko. Njegova hišna knjižnica (библиотека) je obsegala kar 23.000 knjig v 39 jezikih.

Odnos do Shakespearja

Zanimivo je, da Tolstoj ni prenesel Shakespearja in ni maral njegovih del. Čehov je nekoč dejal, da Tolstoja v resnici straši Shakespearjeva genialnost.

Nepoboljšljiv kvartopirec

Njegova razvada so bile karte, ki so ga pogosto privedle do denarnih izgub (потеря). Zaigral je celo posestvo v Jasni Poljani, ki ga je želel (sicer neuspešno) kasneje odkupiti nazaj.

Vegetarijanec

Tolstoj je pri 50 letih postal vegetarijanec, kar je bila za tiste čas svojevrstna posebnost. Menil je, da bodo čez čas vsi ljudje prenehali uživati meso (мясо).

Grd rokopis

Na nesrečo (несчастный случай) urednikov (клерк) je imel Tolstoj grd rokopis (почерк), ki je bil zelo težko berljiv. Njegova žena Sofija je zato njegova dela pogosto prepisala in tako urednikom olajšala delo.

Navdušen dopisovalec

Tolstoj si je pogosto dopisoval s svojimi oboževalci (поклонник), med katerimi je bilo tudi nekaj slavnih imen. Denimo indijski aktivist in politik Mahatma Gandhi, s katerim sta imela pogosto podobno mišljenje (мышление).

Izključitev iz pravoslavne cerkve

Tolstoj se je rodil v pravoslavni družini, bil krščen in vse življenje veroval v Boga. Z leti pa se ni več strinjal z nekaterimi načeli ruske pravoslavne cerkve. Po pritisku vlade (правительство) je ruska cerkev pisatelju izročila izključitveno pismo (письмо).

Tečaj ruščine v Linguli vas bo še bolj navdušil za izvrstno rusko literaturo in vam razširil znanje o ruskih pisateljih.