Rusija in zgodbe o ruskih carjih

Rusija je zanima dežela z bogato zgodovino. Tečaj ruščine vam zato ponuja tudi pogovore o ruski zgodovini in kulturi. Poiskali smo nekaj presenetljivih zgodb, povezanih z ruskimi carji.

Dober politik, slab mož

Aleksander II. je bil znan kot odličen politik in velja za največjega ruskega reformatorja po Petru Velikem. Aleksander pa ni bil zgleden mož – imel naj bi ogromno zunajzakonskih afer in nezakonskih otrok. Najbolj škandalozna je bila njegova afera z osemnajstletno Katarina Dolgorukajo, ki se je začela, ko je bil car star 48 let. Le nekaj tednov po smrti (смерть) žene Marije Aleksandrove se je Aleksander poročil z Dolgorukajo, s katero je imel otroke že pred poroko (свадьба). Katarine carjeva družina nikoli ni sprejela – po Aleksandrovi smrti je morala skupaj z otroki zapustiti Rusijo.

Nesrečno kronanje z več kot 1000 mrtvimi

Štiri dni po kronanju (коронация) Nikolaja II., 14. maja 1896, je bilo v Moskvi na Hodinskem polju načrtovano veliko slavje (развлечение). Na slavju naj ne bi manjkalo dobre hrane in pijače, obljubljali so celo brezplačne darilne vrečke (мешок) z dobrotami in spominki. Zaradi prevelikega števila ljudi pa se je dogodek spremenil v tragedijo, ki je danes poznana kot hodinska tragedija. Za posledicami (результат) stampeda na dogodku (событие) je umrlo več kot tisoč ljudi, več sto pa je bilo ranjenih.

Kruta zabava

Carji so si radi privoščili takšno ali drugačno sprostitev (релиз). Nekateri carji so radi jahali in lovili živali (животные), carica Ana Ruska pa se je sproščala ob nenavadnih zabavah. Rada je prirejala in gledala predstave (шоу), kjer so se norčevali iz ljudmi s posebnimi potrebami. Večkrat naj bi na dvor povabila tudi prostitutke, ker so jo zelo zanimale njihove zgodbe in izkušnje.

Tečaj ruščine je priložnost za veliko pogovora – tudi o ruski kulturi in zgodovini.