Rusija in Elbrus

Tečaj ruskega jezika je dobra priložnost, da poleg jezika spoznate tudi geografske zanimivosti Rusije. Med številnimi neverjetnimi naravnimi atrakcijami, ki jih ponuja Rusija, je ena najbolj fascinantnih gora Elbrus.

Iransko ime

Elbrus je s 5.642 metri nadmorske višine najvišji ruski in evropski vrh. Leži na jugu Rusije v republiki Kabardino-Balkarina, natančneje na zahodnem delu gorovja Kavkaz (je tudi najvišji kavkaški vrh) ob meji (граница) z Gruzijo na severnoiranski planoti. Korenine imena Elbrus so v perzijski besedi Albroz, ki označuje iransko mitološko goro. Gora ima dva vrhova (верх) – višji zahodni vrh meri 5.642 metrov, nižji vzhodni pa 5.621 metrov. Nekateri ljudje zmotno mislijo, da je najvišji evropski vrh Mont Blanc, ki je sicer najvišja gora v Evropski uniji, ne pa v geografski Evropi.

Nedelujoči vulkan

Gora je pravzaprav nedelujoči vulkan (вулкан), ki leži na kavkaški tektonski prelomnici. V novejši človeški zgodovini ta ni nikoli izbruhnil (zadnji izbruh naj bi se zgodil okoli 100 let pr. n. št.). Okoli Elbusa lahko sicer opazimo vulkanske aktivnosti, kot so dvigovanje pare iz razpok in termalne izvire ter potrese (землетрясение).

Prometejeva kazen

V antičnem obdobju so goro imenovali Strobilus. Grški mit pravi, da je Zevs ukazal na goro prikleniti Prometeja, ker je ta bogovom ukradel ogenj (огонь) in ga dal ljudem. Potrese in izbruhe na gori so si antična ljudstva razlagala kot jezo (гнев) bogov.

Prvi vzponi

Ruska vojaška odprava (экспедиция) je junija leta 1829 kot prva osvojila nižji vrh. Najvišji vrh je leta 1874 dosegla angleška odprava pod vodstvom F. Crauforda Grova. Kasneje so na goro za nekaj let nekoliko pozabili, dokler ni v zgodnjem obdobju Sovjetske zveze spet postala aktualna in odprave so se začele vrstiti s polno paro.

Pestra zgodovina

Med drugo svetovno vojno je Kavkaz postal del vzhodne fronte in med avgustom 1942 in januarjem 1943 so okolico gore okupirali Nemci.

Leta 1956 se je za proslavo ob štiristoletnici obstoja republike Kabardino-Balkarije na goro povzpelo 400 plezalcev.

Število pohodnikov je začelo strmo naraščati in med letoma 1959 in 1976 so zgradili sistem žičnic (фуникулер), ki pohodnike pripelje vse do nadmorske višine 3.847 metrov. Če vas zanima ruska zgodovina, se lahko danes z žičnico povzpnete do vojnega spomenika (памятник) in si ogledate manjši muzej (музей).

Kar z avtom in s škripci?!

Elbrus je najvišja točka na svetu, do katere je prišel avto! Leta 1997 je namreč ruski alpinist (альпинист) Aleksander Abramov skupaj s skupino osvojil vrh z land roverjem. Podvig je trajal kar 45 dni in se je zapisal v Guinessovo knjigo rekordov. Ni treba posebej poudarjati, da je bil tudi zelo zapleten. Vozilo se je pripeljalo do višine 3.800 metrov, potem pa so večino poti uporabljali sistem škripcev.

Tečaj ruščine v Linguli vam bo pomagal, da se boste naučili suverenega komuniciranja v ruskem jeziku, znanje pa vam bo zagotovo prišlo prav med odkrivanjem naravnih čudes Rusije.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

V Linguli prisegamo na pomembnost govora, pogovora in dogovora. Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si.