Kako potovati po Rusiji brez dobrega znanja ruščine?

Lingula-ucenje-ruscine-vaje4Tečaj ruščine vam bo močno olajšal potovanje po Rusiji, tudi če ste na začetku učenja in se boste naučili le nekaj osnovnih fraz. Angleščina v Rusiji ni samoumevna, napisi na ulicah in v restavracijah pa so velikokrat le v cirilici. Za vse tiste, ki se še niste odločili za učenje ruščine (močno priporočamo!), pa imamo nekaj napotkov.

Mobilne aplikacije

V dobi pametnih telefonov je zelo priporočljivo, da si turisti v Rusiji naložijo nekaj aplikacij (мобильное приложение) za pomoč.

  • V Moskvi vam bo aplikacija Moscow Metro app pomagala na podzemni železnici. Na voljo je v angleškem, nemškem, španskem, portugalskem, francoskem in kitajskem jeziku. Moscow Pass app pa je odlična aplikacija za odkrivanje moskovskih znamenitosti (достопримечательность). Če niste ljubitelj javnega prevoza (общественный транспорт), vam priporočamo aplikaciji Gett Taxi in Yandey, ki delujeta tudi v manjših ruskih mestih.
  • V Sankt Peterburgu je zelo uporabna aplikacija Petersburg In Your Hand, ki deluje tudi, ko niste povezani z internetom. V njej boste našli informacije o muzejih, trgovinah, restavracijah, med drugim tudi zemljevid (карта) podzemne železnice in mestnega jedra.
  • Če nameravate najeti avto (машина), pa vam priporočamo aplikacijo Yandex Navigator, ki vas ne bo zlahka pustila na cedilu.

Nakupi vnaprej

Toplo svetujemo, da si karte za vlak in letalo ter vstopnice za razstave in predstave kupite vnaprej, najbolje prek spleta (веб). Zelo verjetno je, da varnostniki in prodajalci ne bodo znali angleško, ta verjetnost pa je še večja v manjših mestih. S tem si boste prihranili čas in marsikatero neprijetnost (непривлекательность). Vstopnice za predstave in razstave lahko kupite prek uradnih spletnih strani, karte za vlak na Russian Railways, za daljše letalske povezave pa svetujemo nakup prek spletnih strani, kot so Aeroflot, S7, UTair ali Pobeda.

Pomoč domačinov

Čeprav angleščina v Rusiji ni tako razširjena kot v Sloveniji, naj vas to ne odvrne od tega, da bi domačine (местные жители) vprašali za nasvet. Mogoče boste prav vi naleteli na nekoga, ki mu angleščina ni tuja, ali pa boste lahko z njim povadili nekaj osnovnih ruskih fraz.

Tečaj ruščine je priložnost, da se naučite nekaj ruskega popotniškega besedišča.