Potovanje z moskovsko podzemno železnico

Moskovska podzemna železnica oziroma metro (Моско́вский метрополите́н) je znana kot hitra in zanesljiva oblika prevoza, ki očara tudi s svojim videzom, saj so mnoge njen postaje prava umetniška dela. Tu ni prometnih zastojev, vlaki vozijo pogosto, pa tudi orientacija ni zahtevna – treba je le slediti barvi proge, po kateri želite potovati.

Poišči M

Kako najti podzemno železnico (станция метро)? Z malo pozornosti boste med sprehodom po mestu kmalu opazili znak z veliko črno M, ki označuje metro (mетро).

Po nakupu vozovnice (билет) se spustite po tekočih stopnicah in vkrcate na želeni vlak. Na vlakih je označena tudi začetna in končna postaja, kar olajša iskanje prave proge, a le, če poznate črke ruske cirilice. Sicer raje sledite barvi proge.

Katera barva je prava?

In kako ugotoviti, kateri barvi morate slediti? Pogledate seveda na zemljevid prog – dobiti ga je mogoče v kioskih ali na spletu.

Proge so speljane tako, da se srečajo v središču, razen ene, ki vse preostale proge povezuje v krogu. Ta krožna linija (Кольцевая линия) omogoča preprosto menjavanje prog in prečkanje mesta v kratkem času.

Posebno doživetje

Morda boste ob pomanjkanju znakov v latinici, veliki gneči in hitenju izgubili nekaj živcev, preden boste prišli do cilja. A kljub temu je podzemna železnica najbolj urejen sistem javnega prevoza v Moskvi in bo ob vsaj osnovnem znanju ruskega jezika gotovo posebno doživetje.

Vsak dan odpelje 7 milijonov ljudi

Metro je začel delovati leta 1935, danes pa ima 195 postaj na 12 linijah, ki se raztezajo na 325,4 kilometra dolžine. Najgloblja postaja Park pobedy je 74 metrov pod zemljo, do nje pa vodijo tekoče stopnice, dolge kar 126 metrov. Intervali med prihodi posameznih vlakov so izjemno kratki, saj nov vlak pripelje vsakih 90 sekund. Na najbolj obremenjenih postajah se dnevno izmenja do 150.000 ljudi, podzemna dnevno prevozi povprečno kar sedem milijonov ljudi, njen rekord pa znaša celo nekaj več kot devet milijonov.

Postaje so prave umetnine

Moskovska podzemna železnica pa je posebna tudi zaradi svojih postaj, ki naj bi si jih ogledal vsak turist in ljubitelj umetnosti. V Sovjetski zvezi jih je dal zgraditi Stalin, ki je arhitektom in oblikovalcem naročil, naj prikazujejo svetlečo prihodnost ali svetloe buduščee (светлое будущее) države. Visoki stropi, svetleč marmor in osupljive luči naj bi predstavljali podzemno sonce. Novejše postaje so zgrajene v modernejšem slogu in so veliko bolj minimalistične. Ko boste v Moskvi, pa se sami prepričajte, katere so vam ljubše.

Učenje ruščine v Linguli

Zanimanje za učenje ruščine narašča in z Lingulinimi energičnimi in prijaznimi učiteljicami se boste rusko naučili hitro in učinkovito. Kako je na začetnem tečaju ruščine, pa si lahko preberete v dnevniku Linguline tečajnice.