Ruska Aljaska, 2. del zgodbe

Učenje ruščine in znanje cirilice sta dobro izhodišče za raziskovanje ruske kulture in zgodovine. Rusija in Aljaska imata skoraj dve stoletji skupne zgodovine. Ob obisku Aljaske se lahko o tem prepričamo kar sami.

Od ruskih pravoslavnih cerkev do babušk

Čeprav se je po ameriškem nakupu Aljaske veliko Rusov vrnilo v Rusijo, je ruski vpliv na Aljaski še danes jasno viden. Na pokopališčih je mogoče opaziti pravoslavne križe, na kočah in zapuščenih hišah napise v cirilici, v vaških trgovinicah pa lahko kupimo tudi babuške. Številne še vedno delujoče pravoslavne ruske cerkve nas opominjajo, da je ruska duša še kako prisotna na ozemlju Aljaske.

Tudi imena vasi, kot so Razdolna, Voznesenka, Nikolaevsk, Ninilchik, jasno kažejo slovanski vpliv na Aljaski.

Nikolaevsk je največje domovanje ruskih starovernikov (rus: старове́ры ali старообря́дцы), živijo pa tudi v drugih aljaških vaseh.

Staroverniki

Staroverniki so se leta 1966 ločili od ruske pravoslavne cerkve zaradi nestrinjanja z reformami patriarha Nikona. Vse od razkola (rus: раскол) so bili v Rusiji preganjani, zato so emigrirali in so danes razseljeni po vsem svetu. Naselja starovernikov lahko najdemo v ZDA, Kanadi, Braziliji, Estoniji, Romuniji, Avstraliji, Novi Zelandiji, Argentini, Urugvaju, Boliviji. Večinoma gre za zelo zaprte skupnosti, njihovi člani še vedno govorijo v stari ruščini, oblečeni pa so v tradicionalna oblačila.

Učenje ruščine v Linguli bo pritegnilo vse, ki vas poleg ruskega jezika zanimata tudi ruska kultura in zgodovina. Energični učitelji bodo poskrbeli, da boste spoznali veliko zanimivih dejstev, povezanih z Rusijo. 

Zakaj so Rusi prodali Aljasko? Preberite Ruska Aljaska, 1. del zgodbe.