Država presežkov

Površina Rusije znaša 17 mil. km2, kar je približno 16 % celotne površine Zemlje. Deli se na evropski in azijski del in se razteza čez devet časovnih pasov. Tečaj ruščine je odlična priložnost, da spoznate zanimivosti o največji državi na svetu.

  • Zanimivo je, da v manjšem evropskem delu, ki znaša 25 % površine, živi kar 80 % populacije. Moskva je največje evropsko mesto in v njem živi 11 milijonov prebivalcev. Ne glede na geografsko velikost, pa Rusija zaseda šele šesto mesto po številu prebivalcev. Čez Rusijo tečejo tri od desetih najdaljših svetovnih rek: Ob s Irtišom, Amur in Lena, ter najdaljša evropska reka Volga.
  • Ruska jezera vsebujejo 25 % svetovnih zalog sveže vode. Največje je Kaspijsko morje, ki se ne glede na svoje poimenovanje šteje za jezero in je največje območje celinskega vodovja na zemlji.
  • V Rusiji so »pljuča Evrope«, za Amazonskim pragozdom druga največja gozdna površina na svetu.
  • Rusija ima tudi največjo svetovno zalogo naravnih zemeljskih bogastev in virov energije, kot sta nafta in plin. Po načrpanem zemeljskem plinu je na prvem mestu, po nafti pa na tretjem mestu na svetu.
  • Rusija je kot prva opravila polet v vesolje in namestila zunajzemeljski satelit. Dolga leta je bila pionir na področju raziskav vesolja.

Tečaj ruščine je idealna priložnost, da spoznate različne tovrstne zanimivosti, vaše znanje ruščine pa vam bo prišlo prav, ko si boste potovali po tej prostrani državi.