Kazahstan – ste vedeli?

Lingula-ucenje-ruscine-vaje2Ruščina ni uradni jezik le v Rusiji, temveč v številnih drugih državah. Med njimi je tudi malo znani Kazahstan. Tečaj ruščine je lahko vaše okno v vzhodnoevropske in nekatere azijske države, med drugim v Kazahstan.

120 narodov v eni državi

Kazahstan je deveta največja država na svetu in največja brez dostopa do morja (море). Ima malo več kot 18 milijonov prebivalcev, kar glede na površino pomeni, da je ena najredkeje poseljenih. Ob vsem tem pa v njej živi več kot 120 narodov.

Dežela popotnikov

Stan je perzijska beseda za zemljo ali narod, Kazakh pa bi prevedli kot avanturist, popotnik ali celo razbojnik. Če torej združimo ti besedi, je Kazahstan dežela popotnikov (путешественник).

Ultramoderna ledeno mrzla prestolnica sredi stepe

Kazahstanska prestolnica (столица) Astana je nekaj posebnega, saj je glavno mesto postala šele leta 1997, ko se je za to odločil kazahstanski predsednik (президент) Nazarabajev. Prejšnja prestolnica Almaty leži več kot 1000 kilometrov južneje in ima veliko bolj prijetno podnebje kot ledeno mrzla Astana.

Astana je druga najhladnejša prestolnica (za mongolsko prestolnico Ulan Bator), kjer se temperatura spusti tudi do –40 °C. Ultramoderne zgradbe (здание) z neobičajnim dizajnom so pravo nasprotje neobljudeni stepi, ki se razprostira okrog glavnega mesta. Nekateri so Astano označili za najbolj čudno prestolnico na svetu.

Poskusite pet prstov in nazdravite s kobiljim mlekom

Kazahstanska nacionalna jed se imenuje beshbarmak, kar dobesedno pomeni pet prstov (палец). Tradicionalno se uživa s petimi prsti in je postrežena v veliki posodi. V njej so veliki kosi kuhanega konjskega mesa in ovčetine, rezanci, česen, čebula, peteršilj in koromač.

Tradicionalna kazahstanska pijača je kumis – mlečno peneče se vino (игристое вино). Gre za fermentirano kobilje mleko. Kazahi v bolj neokrnjenih predelih Kazahstana pa radi pijejo tudi kamelje mleko, imenovano shubat.

Prva jablana je zrasla v Kazahstanu

Znanstveniki menijo, da je prva jablana (яблоня) pred več kot 20 milijoni let zrasla v okolici Almatyja, ki v prevodu pomeni kraj jabolk. V Kazahstanu so divje jablane še danes nekaj povsem običajnega.

Lov z orli je še vedno aktualen

Lov (охота) z orli je starodavna tradicija, ki se še vedno ohranja. Povsem običajno je, da lovci dresirajo orle ali sokole, ki ujamejo in dreserju prinesejo plen, kot so zajci, manjši ptiči in lisice.

Kazahi naj bi prvi na svetu udomačili konje

Kazahi so bili prvi ljudje, ki so udomačili in jahali konje (лошадь). V Kazahstanu lahko občudujemo tudi divje konje, ki so dandanes  redkost. V večini evropskih držav konjsko meso ni zelo priljubljeno, v kazahstanski kuhinji pa se uporablja zelo pogosto.

Tečaj ruščine v Linguli je priložnost za sproščen pogovor v tem lepem jeziku, obenem pa lahko izveste marsikaj novega o kulturi rusko govorečih držav.