Kako nepredstavljivo velika je Rusija?

Ruščina je najbolj razširjen slovanski jezik, ki gre Slovencem dobro v uho. Vsi vemo, da je Rusija največja država na svetu, a se ne zavedamo povsem, kako nepredstavljivo velika v resnici je. Za boljšo predstavo navajamo nekaj zanimivih dejstev, povezanih z njeno velikostjo (размер).

Laskavi naslov že od 16. stoletja

Rusija je največja država (страна) na svetu že od 16. stoletja (век) dalje, ko so ruski kozaki osvojili dežele na drugi strani uralskih gora (гора) v Sibiriji in na Daljnem vzhodu. Te regije pomenijo 77 % celotne površine Rusije.

Enajst daril

Rusija je edina država na svetu z enajstimi časovnimi pasovi! To pomeni, da lahko rojstni dan (день рождения) in novo leto praznujete kar enajstkrat. Ko sonce (солнце) na zahodu (запад) Rusije vzhaja, na njenem vzhodu (восток) že zahaja.

Premagovanje velikih razdalj z vlaki

Vožnja od Moskve do Vladivostoka traja približno šest dni po enem najbolj znanih železniških omrežij, transibirski železnici (железная дорога). Njena dolžina je kar 9.288 kilometrov!

Pred pojavom železnice je pot od Moskve do Sankt Peterburga trajala približno šest dni, zdaj pa z vlakom traja le tri ure.

Največja v Evropi, največja v Aziji

Površina Rusije meri neverjetnih 17,1 milijona kvadratnih kilometrov. Njen azijski del je največja država v Aziji, prav tako kot njen evropski del, ki je največja država v Evropi.

Velika za 26 Francij!

Za primerjavo – v Rusijo bi lahko »spravili« pet Indij, 26 Francij, 47 Nemčij ali 70 Anglij. Rusija je skoraj dvakrat večja od druge največje države, Kanade!

Včasih še večja!

Sovjetska zveza, ki je nasledila Rusko cesarstvo, je bila še večja in je merila kar 22,4  milijona kvadratnih kilometrov. Sedanje ruske meje (граница) so bile oblikovane po razpadu (распад) Sovjetske zveze, ko se je od nje ločilo 15 neodvisnih držav.

Še vedno se zdi nemogoče razumeti velikost Rusije, kajne? Ruščina v Linguli ni nikoli dolgočasna, poleg ruske slovnice boste poklepetali tudi o bolj sproščenih temah.

Imate vprašanja o tečaju ruščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.