Belorusija – nekaj dejstev

Ruščina je najbolj razširjen slovanski jezik, ki se ne uporablja le v Rusiji. Poleg beloruščine je uradni jezik tudi v Belorusiji, kjer boste z znanjem ruščine brezskrbno potovali. Tečaj ruščine vam bo pri učenju tega lepega jezika v veliko pomoč. Poglejmo si nekaj dejstev o tej skrivnostni in dokaj neznani, a zanimivi državi.

Zakaj zelena barva v zastavi?

Kar 40 % Belorusije pokriva gozd (лес), kar ponazarja tudi zelena barva v beloruski zastavi (флаг). Na meji (граница) med Poljsko in Belorusijo je najstarejši in največji evropski gozd, imenovan Beloveška pušča. V njem živi še približno 900 evropskih bizonov oziroma zoberjev, ki so največje evropske kopenske živali.

Brez krompirja ne gre!

Beloruske kuhinje si brez krompirja (картофель) ne moremo predstavljati. Belorusi ga vsakodnevno vključujejo v svojo prehrano – krompir je glavna sestavina v več kot 300 beloruskih jedeh.

Silicijeva dolina Vzhodne Evrope

Med beloruskimi otroki ni najbolj zaželeno postati astronavt (космонавт), temveč programer (программист). Poklic programerja velja za zelo prestižnega, plače (зарплата), ki jih prejemajo, pa so višje kot v sosednjih državah in glede na nizke povprečne beloruske plače izredno visoke. Zanimivo je, da je soustanovitelj priljubljene aplikacije Viber izraelsko-beloruski podjetnik Igor Magazinnik.

Smrtna kazen

Belorusija je edina evropska država, v kateri smrtna kazen ni odpravljena.

Geografsko središče Evrope

Za geografsko središče Evrope velja belorusko mesto Polock, to zaznamuje tudi v tem mestu postavljen spomenik (памятник).

Vzhodnoevropski Las Vegas

V Belorusiji imajo številne igralnice (казино), ki privabljajo tudi tujce iz bližnjih držav. Ni čudno, da vsa država velja za vzhodnoevropski Las Vegas.

Jezikovna pestrost

Čeprav sta v Belorusiji dva uradna jezika – ruščina in beloruščina, država kot manjšinske jezike priznava tudi poljščino, ukrajinščino in jidiš.

Nobelovi nagrajenci

Belorusija se lahko pohvali, da ima kar pet Nobelovih nagrajencev. Kot prvi je Nobelovo nagrado leta 1971 za dosežke v ekonomiji dobil Simon Kuznets, zadnjo je za literaturo leta 2015 prejela Svetlana Aleksijevič.

Minsk – mesto herojev

Skozi zgodovino je Minsk doživel veliko napadov (атак), kar 18. Največje posledice je pustila druga svetovna vojna, saj je bilo mesto skoraj povsem uničeno. Zaradi svoje burne zgodovine se je Minska prijel vzdevek mesto herojev (герой).

Tečaj ruščine v Linguli vam bo razširil znanje o rusko govorečih državah in vam olajšaj potovanje po njih!