Ukrajina – nekaj dejstev

Lingula-ucenje-ruscine-vaje2Tečaj ruščine je idealna priložnost za razširitev znanja o rusko govorečih državah in usvojitev osnov za vsakodnevno sporazumevanje. Ruščina vam bo olajšala potovanje v marsikatero državo, med njimi tudi v Ukrajino. Čeprav je uradni jezik v Ukrajini ukrajinščina, je ruščina eden izmed priznanih manjšinskih jezikov.

Največja evropska država

Če izključimo Rusijo, ki leži v Evropi (Европа) in Aziji (Азия), je največja evropska država Ukrajina. Razprostira se med Rusijo, Poljsko, Belorusijo in Črnim morjem. Ukrajini po velikosti sledi Francija.

Ljubitelji McDonald’sa

McDonald’s tik ob glavni železniški postaji (железнодорожная станция) v Kijevu naj bi bil tretji najbolj oblegan McDonald’s na svetu.

Najgloblja podzemna postaja

Metrojska postaja Arsenalna v Kijevu je najgloblja postaja podzemne železnice na svetu – leži kar 105,5 metra pod zemljo.

Strastni pivci

Svetovna zdravstvena organizacija (angl. WHO) poroča, da so Ukrajinci na 6. mestu po količini popitega alkohola. Pred njimi so le Belorusi, Moldavci, Litovci, Rusi in Romuni. Čeprav Ukrajinci radi posežejo po vodki, je njihova nacionalna pijača (напиток) horilka, prav tako čisto žganje. Horilka v prevodu pomeni goreča voda, saj pijači pogosto dodajo čili.

Poročni prstan na desni

Za razliko od večine držav po svetu, kjer se poročni prstan (кольцо) nosi na levi roki (рука), Ukrajinci poročni prstan nosijo na desni.

Modro nebo in polje žita

Ukrajinska zastava je modra in rumena. Modra barva predstavlja nebo (небо), rumena pa polja (поле) žita (зерно), ki jih v Ukrajini ne manjka.

Mesto kavarn

Eno najlepših in najbolj obiskanih ukrajinskih mest je Lvov na zahodu Ukrajine. Mesto ima največ kavarn (кофейня) na prebivalca, vseh skupaj je kar 15000.

Najdaljše glasbilo na svetu

Ljudsko ukrajinsko glasbilo trembita (lesen rog) je najdaljše glasbilo na svetu.

Nadvse speven jezik

Leta 1934 je v Parizu potekalo svetovno lingvistično tekmovanje (конкурс), kjer so izbirali najlepše in najbolj melodične jezike na svetu. Ukrajinščina se je uvrstila na tretje mesto, takoj za francoščino in perzijščino.

Obiščite tečaj ruščine v Linguli in vaše potovanje po rusko govorečih državah bo še bolj zanimivo in pristno!