Po reki Volgi

Učenje ruščine vključuje tudi učenje o zemljepisnih značilnostih Rusije. Težko je pozabiti na najdaljšo evropsko reko Volgo (река Волга), ki je dolga kar 3.530 kilometrov. Volga skoraj v celoti teče po evropskem delu Rusije – le košček njene delte pripada Kazahstanu.

Vez med pomembnejšimi ruskimi mesti

Reka, ki je ime dobila po praslovanskem izrazu za »vlago«, teče mimo enajstih od dvajsetih največjih ruskih mest, vse od Tvera, Nižnega Novgoroda, mimo Kazana, Volgograda in nazadnje do Astrahana.

Dan Volge je namenjen čiščenju

Mesta ob Volgi od leta 2008 dalje 20. maja praznujejo »dan Volge« (День Волги). Na ta dan ob reki potekajo čistilne akcije in predavanja o ekološki ozaveščenosti, saj je Volga na žalost v zadnjih desetletjih postala žrtev intenzivnega onesnaževanja.

Ljudske pesmi in pripovedke o Volgi

Z reko je povezanih več ljudskih pesmi in pripovedk. Med slednjimi je najbolj znana Volga in Vazuza (Волга и Вазуза), v kateri se dve reki – Volga in Vazuza – kregata, katera je pametnejša.

Da imajo Rusi do Volge poseben odnos, govori dejstvo, da se v ljudskih pesmih nanjo večkrat obračajo tudi kot na mamo (Волга матушка).

Navdih za pisatelje in režiserje

Volga je navdihovala tudi znane pisatelje, kot so Nikolaj Nekrasov, Ivan Gončarov in Maksim Gorki, tudi na filmskem platnu jo lahko vidimo.

Prisluhnite, kako je njeno veličino zajel Fjodor Šaljapin, znameniti operni pevec, ki je deloval na prelomu prejšnjega stoletja.

Učenje ruščine je veliko zanimivejše, če prek pogovora spoznavate tudi rusko kulturo in njene znamenite simbole.