Rusija in njeni sestavni deli

Učenje ruščine lahko popestrimo z geografskimi zanimivosti največje države na svetu. Rusija je sestavljena iz kar 89 zveznih enot. Znotraj Rusije obstaja 21 republik, 46 oblasti (oziroma pokrajin) (область), 9 regij (upravnih območij) (край), 4 avtonomna okrožja (автономный округ), 1 avtonomna pokrajina (автономная область) in dve zvezni mesti, Moskva in Sankt Peterburg.

Predstavljamo tri zelo zanimive ruske republike:

  • Republika Udmurtija

Udmurtija je na južnem delu gorovja Ural. Od tod izvirajo puške (винтовка) kalašnikov, ki jih še vedno izdelujejo. Izumitelj (выдумщик) puške Mihail Kalašnikov je v prestolnici Iževsk živel do smrti leta 2013. V Iževsku izdelujejo tudi avtomobile znamke (марка) Lada. V Udmurtiji je ogromno majhnih rek in podzemnih izvirov, zaradi česar je pomemben vir pitne vode.

  • Karelska republika

Karelska republika na severozahodu Rusije meji na Finsko, zato ji nekateri rečejo kar ruska Finska. Je blizu Sankt Peterburga, zato je lahko dobra izbira za podaljšanje potovanja (путешествие). To je dežela slapov (водопад), gozdov in več kot 60.000 jezer. Obisk te republike priporočamo vsem ljubiteljem pohodništva (пеший туризм) in kajakaštva.

  • Republika Tuva

Republika Tuva na jugu Sibirije meji na Mongolijo. Gre za skrivnostno deželo, eno redkih, ki še ohranja šamanizem kot del tradicionalne kulture. Šamanizem predpostavlja obstoj dobrih in zlih duhov (призрак), ki naseljujejo gore, gozdove in vode, nebesa in podzemlje. Posrednik med človekom in duhovi je šaman. Verjame se, da šaman s pomočjo duhov lahko pozdravi bolnike in napoveduje prihodnost (будущее). Prisoten je tudi budizem, ki je povezan s številnimi ljudskimi obredi, prazniki in ljudskimi zdravili. Glavno mesto Kizil naj bi bilo v samem središču (центр) Azije, v mestu pa si lahko ogledate tudi spomenik (памятник) »Središče Azije«.

Težko si predstavljamo, kako velika je Rusija v resnici. Učenje ruščine nam bo pomagalo pri odkrivanju te neverjetne kulturne raznolikosti.

Imate vprašanja o učenju ruščine, vas zanima več?

Pokličite nas na 080 23 52 ali nam pišite na info@lingula.si. Z veseljem vam bomo svetovali.