Kamčatka

Tečaj ruščine je poleg učenja jezika namenjen tudi pogovoru o geografiji, naravi in kulturi Rusije. Čeprav je zagotovo že vsak izmed nas slišal za Kamčatko, je to območje še danes precejšnja neznanka. O njej celo Rusi ne vedo veliko.

Lega in velikost

Polotok Kamčatka (rus: Камча́тка, Kamčatka) se nahaja na ruskem Daljnem vzhodu. Leži med Tihim oceanom na vzhodu in Ohotskim morjem na zahodu. Od ameriške Aljaske jo ločuje le Beringovo morje. Površina Kamčatke meri 472.300 km², kar je 23-krat več od Slovenije.

Dežela vulkanov

Osrednjo dolino Kamčatke obdajajo velike ognjeniške gorske verige. Na tem območju lahko najdemo 160 vulkanov, od tega 29 delujočih. Najbolj poznan je Kronotski, ki velja za enega izmed najlepših vulkanov na svetu.

Od medveda do kita

Kamčatka je pravi raj za vse ljubitelje divje narave. Na polotoku lahko med drugim naletimo na rjave medvede, muflone, jelene, orle, sokole, volkove, rise, svizce, veverice. Izjemna raznolikost živalskega sveta pa v vodi ne zaostaja za kopnim –  tam živijo kiti (orka, grbavec, glavač, sinji, kljunati), morski levi, mroži, tjulnji, lososi, lignji.

Prebivalstvo – Ukrajinci, Belorusi in Tatari

Na polotoku živi približno 322.000 ljudi. Čeprav imajo večinski delež Rusi, na Kamčatki živijo tudi številni drugi narodi – Ukrajinci, Belorusi in Tatari. Manjšinsko prebivalstvo sestavljajo razne skupine domorodcev. Na Kamčatki živi 13.000 Korjakov, ki so največja skupina domorodcev.

Največje mesto Petropavlovsk-Kamčatski

Petropavlovsk-Kamčatski (rus: Петропа́вловск – Камча́тский, Petropávlovsk – Kamčátski), v katerem živi okoli 200.000 ljudi, je največje mesto na polotoku in velja za industrijsko, upravno in kulturno središče. Mesto je leta 1740 ustanovil Jonassen Bering, ki je pod okriljem ruskega carja Petra Velikega vodil dve raziskovali odpravi na Kamčatko.

Tečaj ruščine v Linguli je priložnost, da poleg učenja ruskega jezika spoznavate tudi zanimivo geografijo, naravo in kulturo Rusije. Tako bo vaša motivacija za učenje ruščine še večja.